Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Danko dostal ultimátum. Ak neukáže rigoróznu prácu, bude čeliť odvolávaniu
Zdielať na

Danko dostal ultimátum. Ak neukáže rigoróznu prácu, bude čeliť odvolávaniu

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Opozícia dáva predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi ultimátum, aby do budúceho piatka predstúpil pred verejnosť a zverejnil svoju rigoróznu prácu. Ak tak neurobí, opozícia má zozbierané podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze, ktorej jediným bodom bude návrh na odvolanie Danka z postu predsedu parlamentu, uviedla to za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Nicholsonová uviedla, že existujú dva dôvody na to, aby bol Danko odvolaný z funkcie. "Prvým dôvodom je kauza okolo jeho rigoróznej práce. Nikto nevieme na základe čoho a ako nadobudol svoj titul. Druhý dôvod sú jeho proruské ambície, ktoré sú v príkrom rozpore so zahraničnou politikou Slovenskej republiky. Teraz sa prihlásil k orbánovskej politike a volá po centralizácií moci. To je neprípustné," vyhlásila.

Podľa nej má verejnosť právo poznať pravdu. "Takto morálne zdevastovaný človek zastáva druhú najvyššiu ústavnú funkciu v tejto krajine, to je neprípustné," vyhlásila s tým, že podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze má od poslancov strany SaS, hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a Sme rodina - Boris Kollár, a tiež od nezaradených poslancov okolo Miroslava Beblavého. "Poslednýkrát dávame ultimátum, aby do piatka budúceho týždňa sa Danko pokúsil očistiť svoje meno, predstúpil pred verejnosť a zverejnil svoju prácu a všetko, čo je potrebné. Ak tak neurobí, v piatok podpisy odovzdáme a mimoriadna schôdza bude zvolaná," dodala.

Líder SaS Richard Sulík podotkol, že je podozrenie, že Dankol používa titul JUDr., i keď na to nemá nárok. "Nepredložil rigoróznu prácu a nevie vysvetliť, prečo rigoróznu prácu robil v Banskej Bystrici. Toto je vážny problém. Slovensko je člen EÚ, člen civilizovaného sveta a v takom hochštapleri nemajú vo vysokej politike čo robiť," vyhlásil Sulík. Líder liberálov osobne vníma ako nebezpečné aj hlásenie sa Danka k centralizácií moci. "Danko má v sebe gény diktátora a zakrýva to čoraz menej, robí hanbu sebe a celej našej krajine," dodal Sulík.

Predseda parlamentu Andrej Danko reagoval na ultimátum strany SaS. "Richard Sulík je človek, ktorý v súkromnom aj profesionálnom živote niekoľkokrát prekročil hranice slušnosti a odbornosti. Jeho posadnutosť mnou a Slovenskou národnou stranou nebudem komentovať," uviedol vo vyjadrení.

Podpredsedníčka parlamentu za stranu SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová podala v utorok 16. októbra trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa a zároveň podnet na generálnu prokuratúru, aby preskúmali zákonnosť konania vedenia UMB, ktoré po 18 rokoch utajilo dovtedy verejnú rigoróznu prácu Andreja Danka.

Vedenie Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici potvrdilo existenciu rigoróznej práce Andreja Danka, ako aj prijatie jeho žiadosti zo dňa 21. septembra 2018 o jej nesprístupnenie. Zároveň vyzvalo Danka, aby prácu zverejnil. UMB to chce dosiahnuť zákonnou cestou. "Uchádzač požiadal o vykonanie rigoróznej skúšky dňa 21. decembra 1999 na Katedre správneho práva a medzinárodného práva Právnickej fakulty UMB, kde si zvolil tému Verejná správa a jej charakteristické črty. Rigorózna skúška bola vykonaná dňa 21. júna 2000 v súlade s platnou legislatívou a internými normami univerzity v odbore správne právo s výsledkom skúšky vyhovel," uviedla UMB vo svojom stanovisku, ktoré je zverejnené na stránke univerzity.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy