Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Krajiny V4 sa zhodli. Ochrana hraníc Schengenu bude silnejšia
Zdielať na

Krajiny V4 sa zhodli. Ochrana hraníc Schengenu bude silnejšia

Zdroj: TV JOJ

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vyšehradská štvorka víta iniciatívu Európskej komisie vedúcu k posilneniu možností Frontexu pri ochrane vonkajšej hranice Schengenu. Úloha európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž by však mala byť podľa ministerky vnútra Denisy Sakovej len podporná, pričom treba jasne zadefinovať úlohy a kompetencie agentúry.

Zhodli sa na tom zástupcovia V4 počas utorňajšieho rokovania v Bratislave. Pokiaľ ide o západný Balkán a ochranu hraníc pred migráciou, pod vedením Slovenska vznikla pracovná skupina, ktorej úlohou je vypracovať takzvaný akčný plán. Európska komisia navrhla aj navýšenie zamestnancov Frontexu z aktuálnych 315 na 10 tisíc pracovníkov. Malo by ísť o expertov zo všetkých krajín únie. "Pracovná skupina sa vlastne skladá z expertov krajín V4, a má práve za úlohu ešte pred ministerskými konferenciami pripraviť materiály pre ministrov na expertnej úrovni - napríklad aj v tom, akým spôsobom efektívne vysielať policajtov a techniku do krajín západného Balkánu," povedal Ladislav Csémi, riaditeľ úradu hraničnej a cudzineckej polície, vedúci pracovnej skupiny. 

"Navýšiť zamestnancov Frontexu na 10 tisíc môže byť veľa , ale v danej situácii aj málo. Navrhujem počkať si na výsledky plánu a určiť ich počet až v danom čase," vysvetlil maďarský minister vnútra Sándor Pintér.  

Pozrite si reportáž o týkajúcu sa krajín V4: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy