Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rokovanie vlády prinieslo zmeny. Reč bola aj o Ficovi
Zdielať na

Rokovanie vlády prinieslo zmeny. Reč bola aj o Ficovi

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci sa po dlhej prestávke vrátili do parlamentu a začala sa októbrová schôdza. Hneď na začiatku rokovania padla aj výzva od Igora Matoviča, a to v spojitosti s Robertom Ficom. Poslanci ju však zamietli. Na programe mali viacero dôležitých a zaujímavých bodov. Od voľby ústavných sudcov, cez rozpočet, až po zákon o politických stranách.

Úvod rokovania vlády bol poznačený rôznymi snahami o zmenu programu, ako napríklad výzvou Igora Matoviča z OĽANO. Navrhoval, aby ostatní poslanci vyzvali Roberta Fica, nech sa zdá svojho mandátu. "Robert Fico bol 10 rokov premiérom, čím sa stal priamo zodpovedný za systém, ktorý umožnil podozrivému z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, aby dlhé roky stál nad zákonom a užíval si ochranu svojho suseda, priateľa z komplexu Bonaparte Roberta Fica," odôvodnil výzvu Matovič. Samozrejme návrh opozičného lídra neprešiel. ​

Zákon politických strán

Poslanci hlasovali aj o zákone politických strán, ktorý má kompletne zmeniť ich fungovanie. Priniesol by aj nasledovné zmeny: transparentný účet v štátnej pokladnici, inak kreované vedenie politických strán, predseda by nemal výlučne rozhodovať o financovaní, ako to v niektorých politických stranách môže fungovať. 

"Chceli sme, aby Andrej Danko zverejnil alebo všetky politické strany zverejnili transakcie. Nech sú verejne prístupné aj všetky zmluvy, pretože Danko tuneluje SNS, dlhodobo. On to ale zverejniť nechce rovnako, ako svoju rigoróznu prácu," poznamenal k schváleniu zákona o transparentnosti účtu v štátnej pokladnici Igor Matovič. 

Žiadne meno v názve

Jednou zo zmien, ktorú poslanci NR SR schválili, je vymiznutie mien lídrov z názvu politických strán. Hlasovalo za neho 78 poslancov, pričom Marek Maďarič zo Smeru sa zdržal. Nové pravidlá určili, že nemôže názov strany obsahovať meno jej štatutárneho zástupcu, člena štatutárneho orgánu či prípravného výboru. Názov strany alebo jej skratka, ktorá vznikne vypustením mena alebo priezviska štatutárneho orgánu strany alebo člena štatutárneho orgánu strany alebo člena prípravného výboru strany, sa nemusí líšiť od názvu strany alebo jej skratky, ktorá už bola zaregistrovaná. 

Na rokovaní schválili aj novelu, ktorá zavádza novú reguláciu pre voľby do NR SR a Európskeho parlamentu. Podmienkou pre kandidujúce strany bude, aby strana, ktorá chce ísť do volieb, mala stanovený minimálny počet orgánov a členov orgánov strán. Strany, ktoré budú chcieť kandidovať do NR SR alebo Európskeho parlamentu, budú musieť okrem zoznamu kandidátov a volebnej kaucie predložiť aj zoznam počtu členov strany. "Ten bude musieť byť minimálne dvojnásobok počtu kandidátov zaradených na kandidačnú listinu," vysvetlil Tibor Bernaťák za SNS.

Na parlamentnej schôdzi je v pláne aj návrh zastropovania veku odchodu do dôchodku, či voľba ústavných sudcov. V stredu je na pláne pokračovanie schôdze, kde by sa malo rokovať o voľbe nového policajného prezidenta. 

Pozrite si reportáž o zmrazovaní platov politikov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy