Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mimoriadny stav po povodniach vo Vysokých Tatrách stále trvá
Zdielať na

Mimoriadny stav po povodniach vo Vysokých Tatrách stále trvá

VYSOKÉ TATRY / Od tatranských povodní ubehli tri mesiace, ale mimoriadny stav ešte stále trvá. Len pred pár dňami sa podarilo vyčistiť koryto rieky Javorinka, práce v náročných tatranských terénoch však pokračujú ďalej. Podľa informácií televízie JOJ na mieste sa bude pracovať dovtedy, kým to počasie a financie dovolia.

Vohohospodársky podnik, ktorý je správcom toku si netrúfa odhadnúť koľko kilogramov štrku a kamenia prívalová voda do Javorinky priplavila. Potvrdili nám, že práce v úseku nad mostami v časti Podspády - Vojtasová sú ukončené.Tento riečny materiál už má svoje využitie. "Práce boli zahájené bezprostredne po kulminácii povodne a trvali s prestávkami do 3. októbra -  odstraňovanie naplavenej drevnej hmoty, sanácia pravostranného výmoľa nad mostom, usmernenie toku, sanácia výmoľov pri moste," vyjadril sa Marián Bocák, hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku. 

Obrovské kopy balvanov a nánosu sa stali objektom fotografovania pre mnohých okoloidúcich, čoskoro ale zmiznú. Použijú ho výlučne na obnovovanie lesných ciest a terénov. Ešte teraz sa pilne pracuje napríklad v zadných Meďodoloch, kde voda strhla takmer celý turistický chodník a v zložitom horskom teréne to ide predsa len pomalšie. "Ďalší riečny materiál bude využitý výlučne na sanáciu povodňových škôd , takisto sa použije na opravu vodnej stavby, a to na regulácie Javorinky pri mostoch Podspády-Vojtasová," pokračoval Bocák. 

Mechanizmy tam majú ťažký prístup a ešte teraz nie je vôbec jasné, či budú v budúcom roku na začiatku novej turistickej sezóny obľúbené turistické miesta pre ľudí sprístupnené.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy