Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Televízia JOJ má svedeckú výpoveď Aleny Zs. v prípade vraždy exprimátora Hurbanova
Zdielať na

Televízia JOJ má svedeckú výpoveď Aleny Zs. v prípade vraždy exprimátora Hurbanova

BRATISLAVA / Televízia JOJ má k dispozícii anonymizovaný rozsudok v prípade vraždy hurbanovského exprimátora László Basternáka. Na základe infozákona ho poskytol Špecializovaný trestný súd. Napriek tomu, že sa v dokumente nespomínajú konkrétne mená, dá sa z neho vyvodiť, že ako svedkyňa na súde vypovedala aj Alena Zs. Tá je obvinená z vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Alena Zs. v tom čase pracovala pre hlavného Basternákovho konkurenta Romana Ostružlíka. Na súde svoje stretnutie a vzťah opísali takto: "Svedok vypovedal, že sa spoznali cez internetové siete. Ako si spolu písali zistili, že chodili spolu do rovnakej školy. Po čase sa spriatelili a keď sa rozhodol kandidovať v parlamentných voľbách ponúkla sa, že mu pomôže s predvolebnou kampaňou, nakoľko mala v tejto oblasti skúsenosti," píše sa v rozsudku.

Keď začal mať Ostružlík finančné problémy, požičiavala mu peniaze na živobytie či na splácanie úverov. Podľa svedeckej výpovede vyplývajúcej z rozsudku mu "dohromady požičala asi šesť tisíc eur." Na súde uviedol, že vzťahy medzi ním a Alenou Zs. sa naštrbili potom, keď jej nevedel vrátiť požičané peniaze, ktoré ona súrne potrebovala, aby mohla splatiť leasing.

Rozsudok Špecializovaného trestného súdu je anonymizovaný.

​Hurbanovčania si ju pamätajú aj zo stretnutí v tamojšom kultúrnom dome. Prišla medzi stovky ľudí napriek tomu, že na súde tvrdila, že trpí panickou poruchou. Ostružlíkovi vybavila aj 5 000 eur na kampaň od lokálneho podnikateľa, s najväčšou pravdepodobnosťou Zoltána A., ktorý je teraz tiež obvinený z vraždy Jána Kuciaka. Mala za to jasnú požiadavku: "Svedkyňa vypovedala, že vo februári alebo marci 2010 sa s pánom XY dohodli, že mu pomôže s predvolebnou kampaňou a ak vyhrá parlamentné voľby, zamestná ju ako asistentku, ak primátorské, ako sekretárku," píše sa ďalej v rozsudku. "To miesto nepotrebovala z dôvodu, že by nemala z čoho žiť, lebo hoci je už sedem rokov nezamestnaná, mesačne si dokáže zarobiť 700 až 1.000,- Eur tým, že kupuje a predáva vlasy," je napísané v rozsudku.

Samotný Roman Ostružlík na súde tvrdil, že za Basternákovou vraždou môžu byť pozemky a eurofondy. Sám mal s bývalým starostom konflikty pre mestskú kanalizáciu. "Mali sme  verbálnu nezhodu, som mu povedal, že ho dostanem do väzenia za to, čo urobil v Hurbanove," uviedol na súde.

Alenu však s Basternákovým prípadom spája aj niečo iné. Stretávala sa totiž s ochrankárom, ktorý pracoval pre SBSku Františka Borbélyho, niekdajšiho šéfa gangu Sýkorovcov. A jeho kolegom nebol nik iný, ako Štefan Kaluz, ktorý robil biletára na diskotékach. "V zime roku 2007 alebo v roku 2008, keď sa vracala domov, dostala defekt a XY jej pomohol vymeniť koleso. Tak sa zoznámili a potom, keď šiel okolo, tak sa u nej zastavil...Požičiaval jej peniaze, ktoré použila buď na platenie leasingových splátok alebo na iný účel," píše sa v spise.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy