Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Meno Aleny Zs. sa objavilo aj v prípade brutálnej vraždy exprimátora
Zdielať na

Meno Aleny Zs. sa objavilo aj v prípade brutálnej vraždy exprimátora

BRATISLAVA/ HURBANOVO / Alena Zs., ktorú obvinili z vraždy novinára Jána Kuciaka, sa už v minulosti objavila aj v inom dramatickom prípade. Vypovedala ako svedkyňa na súde s vrahom hurbanovského exprimátora Lászlóa Basternáka. Redaktorka televízie JOJ sa na nové skutočnosti pýtala aj vdovy po zavraždenom komunálnom politikovi. Prečítajte si celé uznesenie Najvyššieho súdu SR.

Ako prvý na to upozornil portál Aktuality.sk. Vražda Lászlóa Basternáka otriasla pred 8 rokmi Slovenskom nielen pre svoju brutalitu, ale aj pre to, že mala politické pozadie. Obeťou bol hlavný kontrolór a bývalý primátor Hurbanova a poslanec za Nitriansky samosprávny kraj.

Smrti predtým niekoľkokrát unikol len o vlások. Na kríži blízko jeho domu našli bombu, viackrát po ňom strieľali. "Prišiel, malý rozkrok, namieril a vystrelil na mňa. Brána bola otvorená a tuto trafil," povedal neskôr zavraždený Basternák. 

Dolapený vrah 

Posledný útok neprežil. Keď sa s manželkou vracal z večernej prechádzky, zastrelil ho Štefan Kaluz. Rýchlo ho však dolapili aj odsúdili. Usvedčili ho kamery. Vrah však do poslednej chvíle hovoril o tajomnom páchateľovi: "Počas celého incidentu som sa nedobrovoľne zo strachu pred skutočným páchateľom nachádzal na zadnom sedadle." 

"To je obhajobná argumentácia na takej mentálnej úrovni, že to nemohol zniesť ani váš obhajca a radšej sa obhajoby zriekol, aby sa nemusel blamovať," reagoval sudca Najvyššieho súdu NR SR. 

Objednávka 

Najvyšší súd v rozsiahlom rozsudku nehovorí len o veľkej brutalite ale aj o tom, že šlo o vraždu na objednávku. Kaluz podľa nich nemal osobitný záujem na likvidácii Basternáka, šlo mu len o peniaze.

"Z uvedeného je ďalej zrejmé, že na tomto skutku participovali aj ďalšie osoby, o čom svedčia viaceré veľmi silné indície, pokiaľ ide o ich účasť na mieste činu a v jeho blízkom okolí v čase spáchania tohto skutku, respektíve krátko predtým a v neposlednom rade aj následne vykonané podozrivé finančné prevody a hotovostné výbery," stálo v rozsudku. 

Obvinená z vraždy Kuciaka

Portál Aktuality.sk najnovšie zistil, že na pojednávaní pred 7 rokmi vypovedala aj obvinená z vraždy Jána Kuciaka. "Ja naozaj neviem, čo tieto súvislosti znamenajú či to pre nás niečo znamená, ja si myslím, že je to práca vyšetrovacích orgánov," povedala manželka zavraždeného Ildikó Basternák.

Obvinená Alena sa pred 8 rokmi podieľala na kampani protikandidáta zavraždeného László Basternáka, v miestnom kultúrnom dome sa dokonca osobne zúčastnila stretnutia s občanmi.

"Ja nechápem, prečo to treba takýmto štýlom, aj mi to príde trošku pri všetkej úcte bezohľadné. Nech si každý robí svoju prácu čo najlepšie, ale trošku by bolo treba zohľadniť aj to, či teraz nám toto vetranie takýmto spôsobom pomáha, vtedy to aj vyšetrovatelia povedali, že ono to ide rôznymi smermi," pokračuje Basternáková. 

Skupina sýkorovcov 

Ako jeden smer sa spomínala aj skupina sýkorovcov. Objednávateľa sa však napokon usvedčiť nepodarilo. "Trestné stíhanie vo vzťahu k objednaniu úkladnej vraždy Lászlóa Basternáka bola 26. 1. 2012 prerušená, pretože nebolo možné vzniesť obvinenie voči konkrétnej osobe," informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. 

Nitky z iných prípadov

"Môžu byť nitky k tomu z iných prípadov," myslí si odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská. Či sú niekdajší svedkovia Zoltán a Alena teraz podozriví, polícia nechcela komentovať. 

Hlavný Basternákov rival, Roman Ostružlík, to vtedy videl takto: "Nejaké veľké pozemky a eurofondy, toto sa šírilo, toto som sa dopočul." To, že sa doteraz objednávateľa nepodarilo vypátrať neznamená, že sa to vo svetle nových dôkazov nepodarí. Veľa bude závisieť od toho, či po rokoch prehovorí Štefan Kaluz. "Mohol by za to dostať podmienečné prepustenie," dodala Kurilovská.  

Pozrite si archívnu reportáž k prípadu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy