Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tisícky Slovákov ostávajú v zahraničí. Plán na ich prilákanie späť je nejasný
Zdielať na

Tisícky Slovákov ostávajú v zahraničí. Plán na ich prilákanie späť je nejasný

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Nezamestnanosť klesá, na trhu sú tisíce voľných miest, no nemá ich kto obsadiť. Vláda preto chce uvoľniť pravidlá pre cudzincov. Na druhej strane je tu však stále potenciál vyše 300 tisíc Slovákov, ktorí sú oficiálne v zahraničí. Plán na ich návrat vláda pripravuje už od leta. Detaily však zatiaľ nepoznáme.

Pôvodný materiál, ktorý sa ocitol na rokovaniach vlády na začiatku letných prázdnin má zhruba 15 strán a stal sa dôvodom roztržky. Minister Lajčák tvrdil, že mu to prišlo len ako formálny materiál, ktorý v zásade nič nevyriešia nepriláka mladých ľudí späť zo zahraničia na Slovensko. 

​Materiál je ale momentálne podľa slov Miroslava Lajčáka v rozporovom konaní a čoskoro by sa mohol ocitnúť na rokovaní sociálnych partnerov tripartity a následne znova na rokovaniach vlády. Konkrétne ide zhruba o 300-tisíc Slovákov, ktorí sú oficiálne v zahraničí. Neoficiálne by ich počet ale mohol byť oveľa vyšší. Participovať na danom materiály okrem ministerstva zahraničných vecí má aj minister hospodárstva a minister práce, aby spoločne vytvorili podmienky pre návrat ľudí zo zahraničia.

Kampaň na ich návrat údajne už teraz. "Prostredníctvom agentúry SARIO sme začali robiť kroky pre zatraktívnenie. Spolupracujeme aj s ministerstvom zahraničných vecí. Prostredníctvom ambasád sa snažíme zatraktívniť pre týchto ľudí naše pracovné podmienky a pracovný trh na Slovensku," informoval Peter Žiga, minister hospodárstva. Na rade sú aj ďalšie ministerstvá, ktoré majú byť podpísané pod nový vylepšený materiál. "Je to ďaleko serióznejší materiál, s tým, že moje ministerstvo malo k tomu výhrady, ktoré verím, že vyriešime v tomto rozporovom konaní a materiál budeme môcť následne predložiť a všetkým sa pozrieť do očí," povedal Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí. 

Skutočnosťou je, že len napísané slová Slovákov domov neprilákajú. Jedna z podmienok, ktorá bráni mladým vrátiť sa domov, sú nielen platové podmienky, ale aj problém s bývaním. "Na to, aby sa nám ľudia, najmä mladí ľudia vrátili naspäť, treba rozvinúť nájomné bývanie a zvýšiť mzdy," dodal Ján Richter, minister práce, sociálnych vecí a rodiny. 

Na druhej strane je ale mnoho Slovákov, ktorí sa naspäť vrátiť nechcú, keďže majú v zahraničí pracovné a aj rodinné zázemie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy