Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Andrej Kiska sa stretol s lídrami opozície. Témou dňa je voľba ústavných sudcov
Zdielať na

Andrej Kiska sa stretol s lídrami opozície. Témou dňa je voľba ústavných sudcov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska si do Prezidentského paláca pozval lídrov opozície. Dôvodom je blížiaca sa voľba ústavných sudcov a zmena zákona o ich voľbe. Mala by priniesť na Ústavný súd vyššiu kvalitu a jednu podstatnú zmenu.

Maratón stretnutí odštartoval v prezidentskom paláci Richard Sulík a jeho Sloboda a Solidarita. Nasledovali OBYČAJNÍ ĽUDIA a Nezávislé osobnosti a potom prišlo u Andreja Kisku hnutie Sme rodina. 

Parlament čaká voľba 18 kandidátov, z ktorých Kiska sudcov vyberie. Vládne strany môžu v súčasnosti Kiskovi pretlačiť koho chcú. Lídri opozície sa počas návštevy prezidentského paláca zhodli, že voľba by mala prejsť ústavnou väčšinou, teda aspoň 90 hlasmi zo 150 členov parlamentu. No vo vláde o tom nechcú ani počuť.

Opozícia trvá na tom, že bez ich podpory kandidáti na ústavných sudcov vybraní nebudú. To znamená, že by sa malo hlasovať potrebnou ústavnou väčšinou, čo znamená 90 hlasov. "Táto voľba bude mimoriadne dôležitá. Väčšina voličov si to možno ani neuvedomuje, ale volíme deväť sudcov na 12 rokov. 90 hlasov je veľmi dôležitý spôsob, ako zabezpečiť účasť opozície," vysvetlil Richard Sulík, predseda SaS. "Myslíme si, že ústavní sudcovia by mali byť volení ústavnou väčšinou. Myslíme si, že opozícia už aj v tomto volebnom období preukázala, že je schopná sa dohodnúť, ak je kandidát kvalitný," dodal Eduard Heger, poslanec NR SR za OĽANO.

"Dá sa povedať, že by celý ten Ústavný súd mal v rukách Robert Fico a Andrej Danko. Pre nás táto predstava 12 rokov mať takýto Ústavný súd je veľmi nešťastné," povedal Boris Kollár, predseda hnutia Sme rodina. Avšak poradca prezidenta Ján Mazák oponuje: "V podstate o existuje zhoda, že by sa mal skvalitniť výber kandidátov na Ústavný súd. Že by sa mali urobiť zmeny, na ktoré sa zaviazala vláda v programovom vyhlásení."

Samotný prezident Andrej Kiska sa k stretnutiam nevyjadril. Urobí tak vo štvrtok, na kedy si k sebe pozval pre zmenu lídrov vládnej koalície.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy