Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Jarjabek: Prezident, ktorý nedodržiava zákon, nemá právo vracať zákony parlamentu
Zdielať na

Jarjabek: Prezident, ktorý nedodržiava zákon, nemá právo vracať zákony parlamentu

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Podľa poslanca Dušana Jarjabka (SMER-SD) prezident Andrej Kiska nemá právo vracať zákony parlamentu na prerokovanie. Poslancovi sa zdá absurdné, že by mal o zákonoch rozhodovať niekto, kto nedodržiava zákon.

Prezident Andrej Kiska nemá podľa poslanca Smeru-SD Dušana Jarjabka právo vracať zákony parlamentu. Jarjabek uviedol, že prezident, ktorý je podozrivý, že nedodržiava zákon, nemá právo NR SR určovať, čo je v súlade so zákonom. "Je to absurdné," vyhlásil Jarjabek, podľa ktorého Kiska rokuje s opozíciou o svojej budúcnosti a zároveň tvrdí, že zákony prijaté parlamentnom sú nezákonné. "Už sme mali takzvaný Slovenský štát, takzvaný reálny socializmus, ale takzvaného prezidenta sme ešte nemali. Je to absurdita," dodal Jarjabek.

​Poslanci NR SR museli tento týždeň opätovne schváliť trojicu zákonov, ktoré parlamentu vrátil prezident Kiska na opätovné prerokovanie. Poslanci už v júni schválili návrh zákona o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania. Zákon zavádza úplne nový systém akreditácie v oblasti vysokoškolského štúdia, ktorý po novom bude zastrešovať samostatná verejnoprávna Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo.

Rovnako schválili novelu zákona o vysokých školách. Novelou sa podľa ministerstva školstva zvýši napríklad otvorenosť vysokoškolského systému a zjednoduší sa tiež tvorba a úprava študijných programov.

Okrem toho sa zavádza nový typ študijného programu - interdisciplinárne štúdiá. Tento typ bakalárskeho študijného programu umožňuje vysokým školám novú formu organizácie štúdia a študentom umožňuje vytvoriť si jedinečný profil s ohľadom na výber absolvovaných predmetov, pričom majú možnosť oddialiť svoje rozhodnutie o hlavnom študijnom zameraní.

Zákony sa netýkajú len vysokého školstva, ale aj súdov

Vrátená bola aj schválená novela zákona o súdoch, ktorá zavádza výnimku z plošného sprístupňovania súdnych rozhodnutí. Sprístupňovať sa nemajú súhlasy súdu s poskytnutím údajov, ktoré tvoria predmet telekomunikačného tajomstva a tiež súhlasy na použitie informačno-technických prostriedkov a príkazov súdu vydávaných podľa Trestného poriadku.

V minulosti zo svojim straníckym kolegom, označil Dušan Jarjabek Igora Matoviča za daňového podvodníka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy