Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Koaličný spor: Vek odchodu do dôchodku by sa mal podľa Mostu zaokrúhliť, Smer nesúhlasí
Zdielať na

Koaličný spor: Vek odchodu do dôchodku by sa mal podľa Mostu zaokrúhliť, Smer nesúhlasí

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kým Smer rieši strop pre odchod do dôchodku, jeho koaliční kolegovia z Mostu predkladajú iný zákon k tejto téme. Podľa nich by malo byť jasné to, kedy nastúpime na penziu už 5 rokov vopred. Aby človek vedel do čoho ide, a čo ho čaká. Na detaily zákona majú v smere a moste rozdielne názory.

Strana Most- Híd totiž nesúhlasí so zastropovaním v ústave, podľa nich je dôležitejšie, aby ľudia vedeli 5 rokov vopred kedy pôjdu do dôchodku. Keďže je to poslanecký návrh, vláda sa ním musela zaoberať, a dala k nemu i svoje pripomienky. Podľa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny prinesie tento zákon zvýšené náklady. "Ministerstvo financií vyčíslilo 7 miliónov, viac by bolo potrebné vyplatiť," povedal minister Ján Richter.  

Hoci vláda schválila návrh, poslanci mostu nie sú veľmi spokojní. Dôvodom je zaokrúhľovanie. Aktuálne sa dôchodkový vek predlžuje každý rok o niekoľko dní. Poslanecký návrh hovorí o zaokrúhľovaní na mesiace. A práve tu sa Smer nevie zhodnúť s Most-Híd. "Už v súčasnom právnom stave je určitá kategória seniorov, ktorí majú vek odchodu do dôchodku v rokoch a mesiacoch, najmä ženy. A to podľa počtu detí, ostatní majú v dňoch. Npeoznám krajinu, ktorá by to mala v rokoch a dňoch, tak nebudem ako v Kocúrkove" podotkol Ivan Švejna, štátny tajomník ministerstva práce. 

"Niekomu predĺžime prácu a nemôže využiť svoje právo na odchod do dôchodku v čase, kedy má splnené všetky podmienky," pokračoval Richter. Kým sa koaliční partneri sporia, ako zaokrúhľovať,  podľa exministra práce by bolo fajn zaokrúhľovanie na roky a mesiace. "Je veľmi málo zrozumiteľné keď sa dozviete, že 62 rokov a 221 dní. Človek si to ťažko vie takto predstaviť," obhájil svoj názor exminister práce a poslanec SPOLU Jozef Mihál. 

Aktuálni šéfovia ministerstva práce majú rozdielny pohľad aj na to, či takýto zákon vôbec potrebujeme, keďže v parlamente sa v septembri bude tým pádom, hovoriť o téme dôchodkov dvakrát. "Je to ďalšia anomália, že na jednej schôdzi budú dva návrhy, ktoré sa dotýkajú toho istého problému relatívne," poznamenal Ján Richter. "Poslanci dali svoj návrh. V prvom čítaní to získalo podporu všetkých poslancov z opozície aj koalície. Verím, že tento návrh je z odborného hľadiska dobrý a aj zodpovedný," dodal na záver štátny tajomník Švejna. 

Problémom dôchodcov sú aj exekúcie, po novom im ale z dôchodkov zostane viac. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy