Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovenskí politici si 50. výročie okupácie uctili každý po svojom. Fico ani Kiska sa verejne neukázali
Zdielať na

Slovenskí politici si 50. výročie okupácie uctili každý po svojom. Fico ani Kiska sa verejne neukázali

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Polstoročie od začiatku sovietskej okupácie Československa sme si pripomenuli rozpačito. Politici síce kládli vence obetiam vojsk aj na hrob Alexandra Dubčeka, ale spoločné vystúpenie najvyšších ústavných činiteľov, alebo veľkolepé podujatie pre verejnosť by ste čakali márne. Na mieste je tiež otázka, či by 21. august nemal byť prinajmenšom pamätným dňom.

Od vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa uplynulo 50 rokov. Významné a okrúhle výročie si najvyšší ústavní činitelia a poprední politici nepripomenuli na spoločnom podujatí, ale na rôznych čiastkových akciách.

Andrej Danko prišiel dopoludnia spoločne s Bélom Bugárom jedným autom pred budovu Univerzity Komenského, kde okupanti zastrelili troch ľudí - Danku Košanovú, Stanislava Siváka a Jána Holíka. Odišli bez slova po položení vencov. Prišli aj všetci ministri za SNS, za Most-Híd mal príhovor štátny tajomník: "Boli zničené nádeje dvoch generácií na slušnejší a slobodnejší život. Bolo to zničené komunistickou diktatúrou a moskovským imperializmom presne tak ako sú ničené nádeje Gruzíncov, Ukrajincov," povedal štátny tajomník Mostu-Híd Robert Ondrejcsák.   

Početné zastúpenie mala aj opozícia. Poslanci za Sasku aj Oľano priniesli vence. "Česť obetiam okupácie, hanba okupantom a všetkým, ktorí ich dodnes obhajujú," povedal poslanec za OĽaNO Ján Budaj. 

Premiér a väčšina jeho ministrov si zvolili popoludňajšiu spomienku pri hrobe Alexandra Dubčeka. Peter Pellegrini s Andrejom Dankom potom ešte otvorili výstavu známych fotografií Ladislava Bielika, ktorá zachytáva najsilnejšie momenty 21. augusta. "Tragické udalosti sa dotkli každej rodiny a ostanú mementom, aby sa to už nikdy neopakovalo," povedal premiér Pellegrini. 

Šéf najsilnejšej strany Smer Robert Fico ani prezident Andrej Kiska sa na verejnosti neukázali. Kiskov hovorca odkázal, že hlava štátu sa chce prihovoriť čo najväčšiemu počtu ľudí, preto vystúpi vo verejnoprávnej televízii. Z priebehu celého dňa sa to javí tak, že spoločné podujatie chýba najmä bývalým politickým väzňom. "Je to smutné, ak si nepamätáme veci, ktoré sú pre nás dôležité, tak si ich budeme musieť zopakovať," povedal Ivan Šesták z Konfederácie politických väzňov.

"Asi by som z toho nerobila nejakú masovú udalosť, ja to vnímam ako tragédiu mladých ľudí, ktorí tu prišli o život, 15-ročná Danka odišla s domu s tým, že nevedela, že sa tam už nevráti," uviedla ale ministerka školstva Martina Lubyová. 

Pri invázii zahynulo 108 ľudí, z toho 30 na území Slovenska. Dodnes ale tento deň u nás nie je pamätný. Opozičné OĽaNO preto navrhuje zmenu a zdá sa, že úplne proti nie je ani koalícia. "Práve 21. august by mal byť prvým dátumom, ktorý by sme si mali všimnúť, ak by sme rozširovali počet sviatočných dní," povedal Danko. 

 

Súvisiace články