Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
AUTENTICKÁ NAHRÁVKA: Takto informoval Slovenský rozhlas 21. augusta 1968 o okupácii
Zdielať na

AUTENTICKÁ NAHRÁVKA: Takto informoval Slovenský rozhlas 21. augusta 1968 o okupácii

BRATISLAVA / Žiaden internet, žiadne sociálne siete, nič z toho v roku 1968 neexistovalo. O to väčšia zodpovednosť bola na novinároch a redaktoroch, ktorí zväčša rozvážne a pravdivo informovali spoluobčanov o hektickom vývoji udalostí. Miesta, z ktorých pôvodne vysielali, však vojská Varšavskej zmluvy rýchlo obsadili. A aj napriek tomu, že riskovali rozhodli sa v informovaní verejnosti pokračovať.

"Milí priatelia, a zdá sa, že toto bude už posledná výzva, ktorou sa na vás obraciame, pretože v tejto chvíli nás obsadzujú príslušníci sovietskej armády," zaznelo 21. augusta 1968 v éteri Slovenského rozhlasu. Televízii JOJ sa podarilo získať túto nahrávku z archívu RTVS.

V tomto období by ste o slobode médií, či o akomsi práve na informácie mohli hovoriť len veľmi ťažko. "Prišli za riaditeľom ruskí dôstojníci a poklepali po tej zbrani a povedali, že máme okamžite prestať vysielať," spomína na udalosti z augusta v roku 1968 vtedajší šéfredaktor spravodajstva Slovenského rozhlasu Štefan Horský.

Dnes si už bezmocnosť, či strach vtedajšieho vedenia rozhlasu, ale aj samotných reportérov asi ani nedokážeme predstaviť. "Jednoducho vytrhli káble a v tom momente rozhlas onemel," dodal Štefan Horský.

Vysielali ďalej ilegálne

Nie však nadlho. Pracovníci rozhlasu sa dali dokopy a rozhodli sa vysielať z viacerých miest - "ilegálne". Ako dodal vtedajší šéfredaktor Štefan Horský, vysielali legálne v ilegálnych podmienkach. Aby sa však k ľuďom pravdivé aktuality dostali, niekto ich musel z terénu prinášať. Jedným z týchto ľudí bol vtedy aj 25 ročný začínajúci reportér Michal Tvarožek.

"Keď bola streľba, som sa musel aj s jednou respondentkou hodiť pod auto lebo sme sa naozaj báli," spomína reportér Tvarožek. Báli sa všetci, ktorí neposlúchli nariadenie a rozhodli sa napriek tomu vysielať a informovať verejnosť o tom čo sa deje.

"Hlavná pošta je obsadená spojeneckými vojskami. Niekoľko vojakov z roztopašnosti strieľalo z automatov na bezbranných civilných obyvateľov," informovala redaktorka Slovenského rozhlasu poslucháčov o udalostiach zo slovenských ulíc.

"Potom začalo to obdobie ako idú po nás. Takže jednoducho sme nespávali doma. Deti sme poslali k starým rodičom a mal som niekoľko adries čo sa mi núkali prespi u nás. Aj sme takto prenocovali kde kade," spomína vtedajší šéfredaktor spravodajstva Slovenského rozhlasu Štefan Horský.

Napriek všetkému to ale stálo za to. "Viete, tá dôvera tých poslucháčov. Posielali kytice ruží ešte v októbri novembri. Ďakujeme rozhlasu, že to urobil čo urobil," dodáva Horský.

​Spomienky na čierny deň

Napriek tomu, že 21. august nepatrí ani len k pamätným dňom, pri príležitosti 50. výročia vyšlo niekoľko spomienkových predmetov. Obrovské množstvo záujemcov dnes pre ne ochotne stálo v niekoľkohodinových radoch. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy