Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Politické leto je poriadne horúce a koalícia krehkejšia, ako by sa zdalo
Zdielať na

Politické leto je poriadne horúce a koalícia krehkejšia, ako by sa zdalo

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Teplotné rekordy nepadajú iba vonku. Horúco je aj na slovenskej politickej scéne. Navonok krehká koalícia je teraz ešte krehkejšia ako by sa zdalo. Svedčia o tom množiace sa odkazy, ktoré si čelní predstavitelia vládnych strán posielajú prostredníctvom médií čoraz častejšie.

Napriek tomu, že máme polovicu letných prázdnin za sebou, niektorí politici sa ani z ďaleka nenudia. Vyzerá to totiž už na poriadnu politickú kampaň. Už na prvý pohľad to v koaličnom kotli nielen vrie, ale z neho dokonca kypí. Svedčia o tom šťavnaté odkazy, ktoré si v posledných dňoch posielajú koaliční lídri prostredníctvom médií. 

"V tom momente, keď vyjde najavo, že tieto obvinenia sú pravdivé, tak ja poviem, že v takejto vládnej koalícii nemáme čo robiť," uviedol napríklad predseda strany Most-Híd Béla Bugár. 

Odkazy 

Koaliční spojenci si tak posielajú odkazy. Most v kauze podozrenia z únosu Vietnamca odkazuje Smeru, SNS kvôli Zahraničnému výboru pre kauzu návštevy na Krymu zasa Mostu. A to ešte medzi sebou nezačali otvárať národnostnú otázku, na ktorú doteraz platil akýsi status. "To čo urobili teraz s tými tabuľami, že dokonca sú väčšie rozmerovo, ako tabule v štátnom jazyku a písmená názvov obcí sú o tri centimetre väčšie, to je podľa môjho názoru neprijateľné. To sa musí veľmi rýchlo vyriešiť," vyjadril sa dávnejšie poslanec Anton Hrnko (SNS). 

Zdá sa teda, že krehkú koalíciu, ktorá si od svojho vzniku prešla obrovskými otrasmi, čakajú ešte poriadne silné zemetrasenia. "To neznamená, že keď sme v koalícii, tak budeme všetci kývať hlavou a súhlasiť so všetkým čo urobí partner," vysvetlil, ako to chodí Andrej Hrnčiar (Most-Híd). 

Korupčná koalícia

Čo na srdci to na jazyku. To že koaličníci o sporných veciach nediskutujú za zavretými dverami dáva podľa opozície navonok jasné signály a hovorí to aj o jej stabilite. "Toto je korupčná koalícia, ktorú držia pokope kšefty a vydieranie," myslí si Ľubomír Galko (SaS).

Nevydarené koaličné manželstvo pripúšťa aj samotný podpredseda národniarov Hrnko. Otázkou však je, či ostane do volieb pokope, alebo sa rozpadne ešte pred riadnymi parlamentnými voľbami. "Od začiatku táto koalícia bola manželstvo z rozumu a také aj ostane. Je tam málo lásky," priznal Hrnko.  

Pozrite si reportáž o mimoriadnom výbore, ktorý zasadol pre výlet poslanca Marčeka na Krym. Výbor kritizovala SNS: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy