Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Štvrtok bol najhorúcejší deň tohto leta. Cez víkend sa ochladí
Zdielať na

Štvrtok bol najhorúcejší deň tohto leta. Cez víkend sa ochladí

BRATISLAVA / Upozornenia, že štvrtok bude najhorúcejší za tohtoročné leto, sa naplnili. Teplotné rekordy však nepadli. Doterajšia najvyššia teplota bola u nás nameraná v roku 2007 a to 40 stupňov v Hurbanove a v Dudinciach. Záchranári pre horúčavy stále riešia množstvo kolapsov. No a v ZOO museli zamestnanci zvieratá sprchovať.

"Podľa operatívnych údajov to vyzerá tak, štvrtok bol zatiaľ najteplejší deň tohto leta do hodnoty 36 stupňov Celzia," informuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

V rozhorúčených mestách medzi panelákmi ortuť vystúpila ešte vyššie. Na slnku padlo aj 45 stupňov. "Tam to bolo skutočne na nevydržanie," dodáva Jarošová. Niektorí nevystrčili z domu ani nos, iní sa vybrali ochladiť k vode.

Záchranári za posledné dni ratovali zvýšený počet kolabujúcich ľudí. V stredu najviac v Banskobystrickom kraji, ich pomoc potrebovalo 18 ľudí. "Počas stredy museli pomáhať 88 pacientom, ktorí mali zdravotné ťažkosti v dôsledku horúčav a skolabovali z tepla," povedala hovorkyňa záchranárov Alena Lacyková Krčová. 

Podla štatistík operačného strediska záchrannej zdravotnej služby kolabovali najmä ženy. To, že sa na poludnie treba slnku vyhýbať, piť dostatok tekutín vedia aj zvieratá. Tie za posledné dni ochladzujú zamestnanci napríklad aj v bratislavskej ZOO.

"Sú druhy, ktoré si užívajú také sprchovanie, pravidelne u hrošíkov nibérijskych, nosorožcov, lám. V podstate všetky druhy mačkovitých šeliem majú k dispozícii bazény," popísala vzdelávacia pracovníčka v ZOO Jela Raževová.

Aj v obľúbenej destinácii Slovákov pri Jadrane si naši dovolenkári užili vysoké teploty. Teplomer na pláži ukazoval 45 stutňov Celzia. "Tu máme teplotu nad 40, ale našťastie tu máme Jadranské more, v ktorom hľadáme osvieženie. Pozdravujeme vás z Makarskej," poslala video obyvateľka Makarskej riviéry. Cez víkend sa nám síce počasie o niekoľko stupňov ochladí, no horúčavy budu pokračovať aj budúci týždeň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy