Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Čižnár nemlčal o pochybeniach v agrorezorte. Politici okamžite reagujú
Zdielať na

Čižnár nemlčal o pochybeniach v agrorezorte. Politici okamžite reagujú

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Generálny prokurátor Jaromír Čížnár v pondelok verejne vyhlásil, že za problémy v agrorezorte stojí zlyhanie ministerky Matečnej. Tá už čelí otvoreným výzvam na odchod z funkcie. Zatiaľ však len z opozičných radov. Andrej Danko i premiér Pellegrini vytrvalo mlčia. Naopak, Robert Fico generálneho prokurátora chváli. Ministerka sa ale zatiaľ nikam nechystá.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná si od generálneho prokurátora jasne vypočula, že je načase urobiť si v rezorte a v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) poriadky. "A to sa tiež opýtam pani ministersky, v dobrom, či to je v poriadku. Lebo keď sa niekto sťažuje na jedného človeka na dvoch, dobre, tak sa mu možno nepáči, ale keď sa niekoľko ľudí sťažuje stále na tých istých, alebo sú tam poznatky a tí ľudia sú akože stále najlepší, tak potom neviem, kde je chyba." 

Čížnár by teda uvítal, aby si začali konečne robiť poriadky aj v iných rezortoch, pretože oni si ich už robia. "Neviem o tom, že by niekto robil personálne dôsledky na PPA, na SPF (Slovenský pozemkový fond - pozn. redakcie), v polícii,"  dodáva generálny prokurátor. 

"Pani ministerka po tlačovej konferencii kontaktovala pána generálneho prokuratúra, sú v kontakte a určite si v najbližšej dobe nejaký termín dohodnú," uviedol hovorca ministerky Matečnej, Vladimír Machalík. 

Odstúpenie Matečnej? 

"Sme presvedčení, že pani ministerka by mala okamžite odvolať šéfa PPA pána Kožucha a sama by nemala zvažovať či ostať a mala by podať demisiu," vyjadril sa predseda hnutia SME RODINA, Boris Kollár. Rovnaký názor zdieľa aj opozičná strana OĽaNO. 

Pochvala od Fica 

Kým opozícia vyháňa ministerku Matečnú, jej koaliční partneri zatiaľ v tichosti čakajú. Predseda strany Smer-SD Robert Fico ale predsa len pochválil za ostré slová Jaromíra Čižnára. "Ja sa domnievam, že včerajšie vystúpenie generálneho prokurátora bolo dobre načasované, pretože sa ukazuje, že veciam, ktoré vyvolávajú spoločenský záujem, sa všetci primerane venujú." 

Premiér Peter Pellegrini zatiaľ mlčí. Rovnako aj Matečnej stranícky šéf Andrej Danko. Vyjadriť sa ale nehanbili iba bugárovci. "Pozorne sme vnímali slová pána Čižnára. Pochybenia, ktoré generálna prokuratúra otvorila na rôznych úrovniach je potrebné za najkratší možný čas odstrániť. Od koaličného partnera očakávame návrh riešenia načrtnutých problémov," uviedla hovorkyňa strany Most-Híd, Klára Debnár. 

Podľa generálnej prokuratúry Pôdohospodárska platobná agentúra zrejme vie o pokusoch špekulantov zneužívať agropodpory. Neinformuje však o tom orgány činné v trestnom konaní. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy