Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kauza Gemerský mlyn sa ťahá už 26 rokov. Pred súdom stáli dvaja funkcionári
Zdielať na

Kauza Gemerský mlyn sa ťahá už 26 rokov. Pred súdom stáli dvaja funkcionári

RIMAVSKÁ SOBOTA / Kauza Gemerský mlyn, ktorá trvá už neuveriteľných 26 rokov, v utorok pokračovala na súde. Ide o spor súkromnej firmy s Fondom národného majetku. Napriek tomu, že fond tento spor vyhral, podpísal mimosúdnu dohodu o tom, že vyplatí takmer 5 miliónov eur. Obžalovaní sú dvaja vysokopostavení funkcionári.

Písal sa rok 1992. Podnik Gemerský mlyn sprivatizovali. Fond národného majetku následne odstúpil od zmluvy. Privatizéri však nedostali peniaze, a tak fond zažalovali. V roku 2010 dal súd za pravdu fondu. Čiže nevysúdili nič. O mesiac na to sa dvaja funkcionári fondu napriek tomu s firmou dohodli na mimosúdnom vyrovnaní. Podpismi vtedajší nominanti SNS potvrdili vyplatenie takmer piatich miliónov eur.

Rýchle dohody

Hlavní aktéri podozrivej mimosúdnej dohody dnes opäť sedeli na lavici obžalovaných. S hrozbou 10 až 15 ročného trestu. K mimosúdnej dohode o vyplatení takmer piatich miliónov, keď nebolo treba nič vyplácať prišlo po voľbách 2010, keď končila prvá vláda Roberta Fica. Vedenie Fondu sa ešte nestihlo vymeniť a tak títo dvaja páni všetko podpísali. Nové vedenie však na to prišlo pri kontrole účtovníctva. 

"Poškodený fond národného majetku vyvinie všetky nevyhnutné právne kroky vedúce k tomu, aby bola spôsobená škoda nahradená," vyjadril sa fond v stanovisku v roku 2011.

Obvinení funkcionári

Obaja vtedajší členovia výkonného výboru dnes na súd prišli predpokladajú, že okresný súd je len začiatok. "Keď vyhráme my ako obžalovaní, tak sa odvolá prokurátor, keď prehráme, tak sa odvoláme my," vyjadrila sa obžalovaný Jozef Valo. Na otázku, prečo to podpísal, sa vyjadriť nechcel. "Klient sa cíti nevinný, v tomto smere obhajoba vykonáva dôkazy a bližšie sa vyjadríme až po vyhlásení rozsudku," povedal advokát obžalovaného Adrián Kucek. 

Sme obete

"Všetko svedčí o tom, že sme skutočne obete a na lavici obžalovaných by mal sedieť niekto iný," dodáva Valo. Už na predošlom pojednávaní totiž Jozef Valo povedal, že len robil, čo musel. Dodal že prišiel príkaz zhora. Vtedajší premiér Robert Fico avizoval, že podá trestné oznámenie za ohováranie.

"Okresný súd Bratislava II. na dnešnom hlavnom pojednávaní oboznamoval listinné dôkazy v spise. V tomto bude pokračovať aj na ďalšom hlavnom pojednávaní," uviedol hovorca krajského súdu, Pavol Adamčiak. 

Obe zo zúčastnených strán nateraz taktizujú a nechcú prezrádzať podrobnosti, čím by odkryli svoje karty. Do finále by táto kauza mohla dôjsť v októbri tohto roku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy