Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Ministri sa dohodli na spoločnej pozícii k brexitu. Spoločný trh chcú s krajinami EÚ
Zdielať na

Ministri sa dohodli na spoločnej pozícii k brexitu. Spoločný trh chcú s krajinami EÚ

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Britská vláda rokovala dvanásť hodín za zatvorenými dverami. Ministri nemali k dispozícii ani mobily, aby nedochádzalo k únikom informácií. Nakoniec sa dohodli na spoločnej pozícii k brexitu.

Britská vláda premiérky Theresy Mayovej sa v piatok neskoro večer dohodla na spoločnej pozícii Veľkej Británie k otázke brexitu. Rozhodnutie padlo až po takmer dvanástich hodinách rokovania za zatvorenými dverami, počas ktorého ministri nemali pri sebe ani mobily, aby nedochádzalo k neželaným únikom informácií. "Základom spoločnej pozície britskej vlády je to, že krajina sa na ďalších rokovaniach s EÚ bude uchádzať o vytvorenie zóny spoločného trhu s úniou, ktorá sa ale bude týkať len tovarov a nie služieb," vyhlásila po rokovaní Mayová.  

Svetové médiá to hneď komentovali s tým, že Londýn si zo spoločného trhu vyberá len to, čo sa mu hodí, Podľa agentúry Associated Press je Veľká Británia  silná práve v sektore služieb, ktoré by chcela ponechať mimo zóny voľného obchodu.

Dohoda v rámci britskej vlády, hoci bola pre názorové odlišnosti medzi jednotlivými ministrami veľmi komplikovaná, je ešte tou jednoduchšou časťou rokovaní. Omnoho náročnejšie môžu byť ďalšie rokovania o vystúpení krajiny z EÚ so samotnou úniou. Viacerí jej predstavitelia totiž v minulosti opakovane zdôrazňovali, že nenechajú Londýn zo spoločného trhu "vyberať si hrozienka", teda len to, čo sa mu hodí.

Pozrite si archívnu reportáž o nedávnom summite, ktorého sa zúčastnil Andrej Danko: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy