Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
SaS nesúhlasí s celoplošnou exekučnou amnestiou, predstavila vlastné riešenia
Zdielať na

SaS nesúhlasí s celoplošnou exekučnou amnestiou, predstavila vlastné riešenia

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Strana Sloboda a Solidarita (SaS) predstavila osem bodov svojho programu Riešenia SaS na zníženie počtu exekúcií, pretože nesúhlasí s vládnym návrhom na celoplošnú amnestiu exekúcií.

Podľa údajov SaS je každý piaty občan SR exekvovaný a celkovo prebieha na Slovensku až štyri milióny exekúcií. V tomto smere patrí Slovensko k najhorším krajinám v EÚ. "Iba malý zlomok exekvovaných ľudí tvoria podvodníci, ktorí zámerne urobili dlhy a počítajú s exekúciou. Drvivá väčšina ľudí v exekúcii sú ľudia, ktorí sa ocitli vo veľmi nepríjemnom stave pre náhlu a nečakanú zmenu, a tak sa ocitli v nešťastí. Naším záujmom preto je, aby bolo na Slovensku výrazne menej exekúcií ako je dnes," uviedol na brífingu predseda strany SaS Richard Sulík.

Plošnú amnestiu však nepovažuje za šťastné ani za férové riešenie, pretože je morálnym hazardom. Podľa neho si vždy budú môcť podvodníci povedať, že to za nás niekedy politici schvália a zaplatia. Jeho strana preto vypracovala návrh, ako znížiť počet exekúcií na Slovensku. 

Striktný prístup 

SaS ako riešenie voči narastajúcim exekúciám navrhuje najmä striktné zachovávanie hospodárnosti exekučného konania zo strany veriteľa voči dlžníkovi. To znamená, že exekúcie, v ktorých sa uspokojujú nároky rovnakého veriteľa voči rovnakému dlžníkovi by mali byť spojené do jedného konania.

Stanoviť by sa podľa SaS mala aj horná hranica sankcie za omeškanie pri záväzkových vzťahoch kumulatívne na najviac 36 % z istiny ročne, výnimkou majú byť podnikatelia. Premlčacia lehota pre uplatnenie nárokov má byť jednotná a nemá presiahnuť tri roky. Zároveň SaS navrhuje zrušenie inštitútu prideľovania vecí exekútorom náhodným výberom okrem prípadov, kedy je v postavení oprávneného štátna organizácia alebo verejnoprávna osoba.

Program strany SaS na zníženie počtu exekúcií počíta aj s tým, že tam, kde veriteľ vstúpi do záväzkového vzťahu s dlžníkom, voči ktorému exekúcia prebieha a exekúcia bola v čase menej ako 5 rokov pred vznikom takéhoto záväzku zastavená pre nedostatok majetku, alebo ak exekúcia prebehla v rovnakom časovom úseku riadne a úspešne, veriteľ bude sám v celosti znášať všetky náklady na exekúciu pohľadávok voči dlžníkovi.

Strana tiež požaduje aby bol Centrálny register exekúcií naďalej verejne dostupný a vyhľadávanie v ňom bolo bezplatné. Svoj návrh predloží ako poslanecký návrh na najbližšej parlamentnej schôdzi.

Snahy boli

Bývalá ministerka spravodlivosti Žitňanská sa o to snažila. Predložila viacero návrhov, vládna koalícia sa však nedokázala dohodnúť ani na jednom. Pred parlamentnými prázdninami bola už ako poslankyňa dosť skeptická. "Nemôžem to už vnímať inak, ako že nie je skutočný záujem riešiť túto tému," povedala Žitňanská.

Samozrejme, dôležité slovo pri hľadaní riešenia bude mať aj minister financií, pretože nejde o drobné. "My sme ešte nedošli k otázke finančného krytia, myslím, že sa stále niekde točíme okolo samotného konceptu," vyjadril sa minister financií, Peter Kažimír. 

Pozrite si celú tlačovú besedu strany SaS k exekúciám. V úvode sa strana venovala aj téme miliónovej pokuty pre Slovensko za skládku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy