Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Trest 200 tisíc eur pre poslanca Baránika je zastrašovanie, tvrdí opozícia
Zdielať na

Trest 200 tisíc eur pre poslanca Baránika je zastrašovanie, tvrdí opozícia

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS), hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), hnutie Sme rodina a nezaradený poslanec a zakladateľ mimoparlamentnej strany SPOLU Miroslav Beblavý považujú rozhodnutie Okresného súdu Bratislava I uložiť sankciu 200 tisíc eur pre poslanca za SaS Alojza Baránika za zastrašovanie opozície.

Ako na tlačovej besede uviedol líder SaS Richard Sulík, imunita na výroky poslancov Národnej rady v pléne parlamentu je dôležitá k riadnemu výkonu ich práce. "Kritizovať a ukazovať na prešľapy je základná úloha a povinnosť poslancov. Sudkyňa dala žalobu na 200 tisíc eur na Alojza Baránika a iná sudkyňa sa s takouto žalobou stotožnila. Miesto trestnoprávnej zodpovednosti nasleduje ekonomická likvidácia. Opoziční poslanci nevykazujú milióny eur z vedľajšej činnosti. Poslanci SaS sú slušní a čestní ľudia, živia sa svojou prácou a 200 tisíc eur je zastrašovanie poslancov pri výkone ich mandátu. Súd tým poprel, že poslanec má právo na pôde parlamentu sa vyjadrovať v súlade s jeho presvedčením," vyhlásil Sulík s tým, že rovnakej "nehoráznosti" čelí aj poslanec Boris Kollár.

Poslanec NR a tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik priblížil, že sudkyňu Ayšu Pružinec Erenovú podpredseda parlamentu Martin Glváč navrhol za členku disciplinárneho senátu. Baránik vtedy vyjadril presvedčenie, že je krajne nevhodnou kandidátkou. "Výsledkom mojej aktivity bolo, že sudkyňa nebola zvolená. Moje vyhlásenia neboli samoúčelné. Plnil som si svoj mandát tak, ako som považoval za nevyhnutné. Ak nebude výsledkom tohto procesu nič iné, bol by som rád, ak by sa spustila debata k tomu, kde je hranica, čo poslanec smie urobiť. Ak hranica nebude jasná, sudcovia budú v každom prípade rozhodovať o tom, čo poslanec smie, to je nepredstaviteľné, je to čisté zastrašovanie," uviedol Baránik. V pléne parlamentu Baránik vo februári vyhlásil, že sudkyňa Ayša Pružinec Erenová je "ťažká prieťahárka, ktorá rozhoduje veci tak, ako si to všetci neželáme, rozhoduje veci tým najotrasnejším spôsobom, je to osoba, ktorá je príslušníkom justičnej mafie, ktorá spôsobuje to, že na Slovensku nie je možné dosiahnuť spravodlivosť". Dnes Baránik priblížil, že voči rozhodnutiu súdu, podľa ktorého by mal zaplatiť 200 tisíc eur, sa odvolá.

Predseda OĽaNO Igor Matovič na tlačovej besede povedal, že ak majú byť poslanci slobodní, tak v parlamente by mali mať možnosť hovoriť to, čo si myslia. "Keď si myslia, že nás umlčia, sú na omyle. Zastrašiť sa nedáme," adresoval vládnej moci, ktorá je prepojená so súdnictvom. "Ide nám o to, aby sme si nastavili pravidlá, ktoré budú platiť pre každého," dodal.

Líder hnutia Sme rodina Boris Kollár je z rozhodnutia súdu pobúrený. "Vyjadrujeme náš nesúhlas. Aj na mňa je vedené konanie na 200 tisíc eur už rok. Nie je to náhoda. Súdna moc sa rozhodla, že bude takto upozorňovať poslancov, čo môžu a čo nemôžu. Po týchto atakoch som presvedčený, že poslanci si rozmyslia, čo povedia. Ja to ustojím, ale sú tu poslanci, ktorí nie sú podnikatelia," uviedol a dodal, že ak sa rozhodnutie stane právoplatným, buď sa Baránikovi na to poskladajú, alebo môže zbankrotovať. "Toto je jasné zastrašovanie," vyhlásil. Je pripravený pripraviť novelu Trestného zákona, aby za takéto veci nemohla byť udelená tak vysoká pokuta 200 tisíc eur.

K opozícii sa pridal aj Miroslav Beblavý, ktorého vyjadrenie na tlačovej besede prečítal Sulík, keď Beblavý nemohol byť prítomný. V stanovisku vyjadril solidaritu voči Baránikovi. Je za to, že poslanecká imunita na výroky prednesené v parlamente by mala byť zachovaná.

Súvisiace články