Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Robert Fico žiada, aby sa prezidentskí kandidáti vzdali daňového tajomstva
Zdielať na

Robert Fico žiada, aby sa prezidentskí kandidáti vzdali daňového tajomstva

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda strany Smer-SD, už v minulosti poukázal na problematiku v oblasti daní vysokopostavených politikov. Momentálne by chcel zmeniť legislatívu, v ktorej by sa kandidáti na prezidenta vzdali daňového tajomstva.

Strana Smer chce do zákona o podmienkach volebného práva a jeho paragrafu 103 zaradiť jedno nové písmeno. "Do týchto podmienok chceme doplniť podmienku, že kandidát predloží predsedovi NR SR vlastnoručne podpísané vyhlásenie, že sa počas volebnej kampane vzdáva daňového tajomstva,“ povedal Fico. Toto vyhlásenie sa mu vráti v deň volieb. "Ak to neurobí, nebude môcť kandidovať na post prezidenta," objasnil Robert Fico. Avšak Smer-SD chce, aby sa daňové tajomstvo nevzťahovalo na troch najvyšších ústavných činiteľov. 

Počas tlačovej konferencii, ktorá sa uskutočnila v piatok, Robert Fico uviedol, že jedným z dôvodov sú daňové problémy prezidenta Andreja Kisku. "Chceme zabrániť tomu, aby sa v budúcnosti niečo také mohlo opakovať. Je nemožné, aby na čele štátu stál daňový podvodník. My tu predkladáme informácie, ktoré potvrdzujú, že Kiska si chcel pätinu kampane preplatiť zo štátnych peňazí cez vratku DPH," dodal líder strany SMER. 

Názory politikov na návrh Roberta Fica sa líšia.

Andrej Danko rovnako vidí nezrovnalosti v podmienkach na kandidatúru na post hlavy štátu: "Zase vidíme billboardy na prezidentskú kampaň bez akejkoľvek evidencie.“ 

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár nemá s návrhom Smeru problém, ale v podrobnostiach môže byť podľa neho zádrheľ. „Máme ústavu, zákon o ochrane osobných údajov. Ak to bude v poriadku z pohľadu týchto zákonov, nemám problém,“ povedal. Bugár by však kládol väčší dôraz na to, aby kandidáti museli dokázať, ako vynaložili peniaze v predvolebnej kampani.

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) dokonca nemá problém, aby ten, kto chce ísť do politiky sa vzdal daňového i majetkového tajomstva. Ako povedal dnes na tlačovej besede predseda hnutia Igor Matovič, nemalo by sa to však týkať len prezidentských kandidátov. „Nech ľudia poznajú každého kandidáta, ktorý chce kandidovať do NR SR, vlády či na prezidenta. Podporujeme vzdanie sa, ale nielen prezidentskými kandidátmi. Premiér, ktorý šesť rokov býva v byte podvodníka, ohrozuje Slovensko a robí Slovensku hanbu,“ vyhlásil Matovič.

Ficov návrh podľa poslanca NR SR Vladimíra Slobodu nie je ničím iným, len populistickým, neodborným a účelovým krokom zameraným na jeden konkrétny prípad. "Oveľa účinnejšie by bolo spresniť informácie uvádzané v neverejnom majetkovom priznaní. Pretože nie sú hodinky ako hodinky a Bašternákov byt ako Ficov byt," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy