Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Bezbariérovosť pre detské jasle nebude bariérou. Zákon platí len pre novovzniknuté
Zdielať na

Bezbariérovosť pre detské jasle nebude bariérou. Zákon platí len pre novovzniknuté

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Jasličková katastrofa je zažehnaná. Detské jasle nebudú musieť pre registráciu do systému splniť podmienku bezbariérovosti. Práve tá bola podľa mnohých súkromných prevádzkovateľov dôvodom na to, že svoje podnikanie plánovali skončiť. Niektorí to naozaj urobili.

"Boli by sme neradi, aby bezbariérovosť bola bariérou pre fungovanie jaslí, keďže neexituje alternatíva," povedala Lucia Goméz z Aliancie súkromných jaslí. Podľa odhadov aliancie by totiž bez zmeny zákona mohlo po prvom júli skončiť až 75 percent súkromných zariadení. Povinnosť bezbariérovosti po zmene zákona bude teda platiť už len pre jasle, ktoré vznikli po schválení takzvaného jasličkového zákona. 

"Je strašné, že vyše rok a pol to ministrovi hovoríme a že až teraz, tesne pred tým ako to má krachnúť, tak až teraz začínajú počúvať. Na druhej strane som rada, že začínajú počúvať," uviedla poslankyňa za SaS Jana Cigániková. "Chceme poslať von správu, že nemusia kvôli tomu jasle zatvárať, ak je jediná prekážka tá bezberiérovosť," uviedla Goméz.

Zariadenia, ktoré by chceli byť bezbariérové, tak môžu požiadať o dotáciu. "Budeme mať v grantovom programe vyčlenené finančné prostriedky, na podporu tých zariadení, ktoré nás požiadajú o debarierizáciu," uviedol štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislav Ondruš. Ďalej ale platí, že zariadenia, ktoré chcú, aby rodičia mohli žiadať príspevok na starostlivosť a chcú byť registrované, tak majú spraviť do prvého júla. Zmeny v zákone sa dotknú i zamestnancov jaslí. Podmienka akreditačného kurzu sa zmierni. " Podmienkou je, aby začali navštevovať kurz do šiestich mesiacov po vzniku pracovného vzťahu a absolvovali ho do 12 mesiacov," povedala poslankyňa za Smer-SD Jana Vaľová. 

Otázka znie, čo s tými, ktoré už do bezbariérovosti investovali, prípadne svoje zariadenie zatvorili. "Konateľka našej škôlky, keď to zrátala, tak jej vyšla suma vyše 50 000 eur pre tri zariadenia, o ktoré sa stará," uviedla Cigániková. Spätne ale o refundáciu požiadať nemôžu.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy