Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Áno, ešte žijem, vyhlásil najstarší premiér na svete
Zdielať na

Áno, ešte žijem, vyhlásil najstarší premiér na svete

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

KUALA LUMPUR / Ex-premiér sa vrátil z dôchodku a úplne nečakane vyhral voľby, pričom porazil svojho bývalého chránenca a stranu, ktorá bola v krajine pri moci od jej získania nezávislosti v roku 1957.

Malajzia má nový rekord - najstaršieho zvoleného politického lídra na svete. Z politického ale aj reálneho dôchodku sa vrátil 92-ročný ex-premiér Mohamad Mahathir a na čele opozičnej Aliancie nádeje porazil vládnu koalíciu, ktorá bola pri moci od roku 1957. Získali 113 z 222 kresiel v parlamente, doterajšia vládna koalícia ich má len 79. "Áno, áno, ešte stále žijem," vyhlásil politik na tlačovej konferencii po oznámení volebných výsledkov. Jeho koalícia vraj nebude hľadať pomstu, ale "znovu nastolí vládu zákona." Mahathir bol premiérom - vtedy na čele dnes už ex-vládnej koalície - 22 rokov, od roku 1981 až do roku 2003, kedy odstúpil z funkcie. Pod jeho vedením sa z Malajzie stal jeden z "ázisjkých tigrov" s rýchlo rastúcou ekonomikou. Zároveň však vládol autokraticky a viacerých svojich politických protivníkov poslal za mreže na základe kontroverzných bezpečnostných zákonov.

Najznámejší prípad bol práve Mahathirov vicepremiér Anwar Ibrahim, ktorý prišiel o pozíciu a bol obvinený z korupcie a zo sodomie, za ktorú bol neskôr aj uväznený. Nový víťaz pred voľbami sľúbil, že docieli milosť pre Anwara a že chce, aby bol znovuzvolený a do dvoch rokov ho nahradil na poste premiéra. Mahathir bol mentorom Najiba Razaka, ktorý sa stal premiérom v roku 2008 a ktorého teraz vo voľbách porazil. Najiba Razaka upodozrievajú zo sprenevery najmenej 700 miliónov dolárov zo štátneho investičného fondu, ktorý založil. Podozrenia kategoricky odmieta a malajské orgány ho uznali nevinným, fond však prešetrujú vo viacerých štátoch. 

Aj v Ruskej federácii nedávno vyhral voľby staronový líder:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy