Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kto sa viezol vo vládnom špeciáli? Informácie smerujú k rozuzleniu príbehu
Zdielať na

Kto sa viezol vo vládnom špeciáli? Informácie smerujú k rozuzleniu príbehu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / "Na palube vládneho špeciálu nebol žiaden unesený pasažier!" Tvrdí to palubný personál, ktorý exkluzívne pre Televíziu JOJ opísal detaily letu s vietnamskou delegáciou. Už niekoľko dní kolujú médiami informácie o tom, že do únosu odsúdeného bývalého vysokého vietnamského funkcionára bolo zapletené naše ministerstvo vnútra. Informácie však smerujú k inému rozuzleniu tohto záhadného príbehu.

Trinh Xuan Thanh je niekdajší vysoký funkcionár Vietnamského komunistického režimu. Doma odsúdený na dvojnásobné doživotie - pre spreneveru desiatok miliónov dolárov. Asi rok sa pred trestom ukrýval v Nemecku, kde neúspešne žiadal o azyl. Tam však bol stíhaný tiež. Pre finančné podvody za 600 tisíc eur.

Jeho únos sa odohral minulé leto koncom júla. V berlínskej ZOO S najväčšou pravdepodobnosťou si preňho prišli agenti vietnamskej tajnej služby. Dôležitú úlohu v celej afére zohrávajú dve autá. Požičané v Prahe. Po únose sa podľa záznamov GPS najprv malo jedno z nich zdržiavať pred vietnamskou ambasádou v Berlíne. To isté auto bolo o dva dni lokalizované aj pred vládnym hotelom Bôrik v Bratislave. Kam prešlo cez Prahu a Brno.

"Polícia ČR nie je oprávnená poskytovať informácie ku konkrétnym osobám a ku konkrétnym kauzám," takto odpovedala polícia Českej republiky na otázky Televízie JOJ, či boli, podobne ako Slovenskí policajti oslovení na spoluprácu pri vyšetrovaní únosu Vietnamca. Zatiaľ čo Česi sa nevyjadrujú, exminister vnútra pre televíziu JOJ povedal, že s Nemcami komunikovali hneď v auguste, teda krátko po únose. Okamžite, ako ich oslovila nemecká tajná služba.

"Sme začali s nimi spolupracovať a dávať všetky informácie, ktoré sme mali k dispozícii. Či už z ciest, našich kamerových systémov, podobne na informácie, na ktoré sa pýtali," povedal exminister vnútra Robert Kaliňák.

Kto konkrétne sa v aute viezol, známe nie je. Stredobodom nemeckého záujmu bol aj Slovenský vládny špeciál. Náš rezort vnútra ho vietnamskej delegácii bezodplatne poskytol v rámci dobrých vzťahov. Nemecké médiá tvrdia, že práve na jeho palube mali previezť uneseného Vietnamca.

Ako sa teda dostal domov?

"Nemeckí partneri z bezpečnostných služieb hovorili o ležiacom, alebo spútanom pacientovi. Takéto sme určite nič neviezli," hovorí Kaliňák. Pre posádku lietadla to bol absolútne štandardný let, akých počas roka absolvujú stovky.

Vládny Airbus letel z Bratislavy do Prahy prázdny. Tam na jeho palubu nastúpili piati Vietnamci. S nimi sa lietadlo vrátilo do Bratislavy. Vystúpili a odišli. S najväčšou pravdepodobnosťou na pracovné stretnutie nášho a vietnamského ministra vnútra. Po ňom delegácia odcestovala do Moskvy. No to už v lietadle sedeli dvanásti. Podľa informácii personálu, ktorý sa na palube vtedy nachádzal, nič nenasvedčovalo tomu, že by sa v lietadle viezol niekto, kto je unesený.

"Let prebiehal úplne štandardne, nič nebolo mimoriadne a rozhodne nemal nikto pocit, že by na palube bola nejaká osoba, ktorá by tam nebola dobrovoľne," vysvetľuje riaditeľ letky MV Dalimír Pišťanský. O niekoľko dní na to sa odsúdený objavil vo Vietname. Jednou nezodpovedanou otázkou je, ako sa teda domov vlastne dostal. Tou druhou, kto sa vlastne na palube vládneho špeciálu viezol. Špekuluje sa už totiž aj o tom, že oficiálna návšteva vietnamského ministra vnútra bola iba zámienkou. A za deklarovanými diplomatmi cestujúcimi domov sa mohli v skutočnosti skrývať samotní únoscovia, ktorých si len takto prišli do Európy vyzdvihnúť vlastní.

"Tieto prípady asi nebudú úplne bežné, ale nebudú až tak výnimočné," povedal bezpečnostný analytik Andor Šándor. "Som znepokojený týmito informáciami a myslím si, že niektoré veci sa robia absolútne inak a už vôbec nie medzi partnerskými a spolupracujúcimi krajinami," dodal Kaliňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy