Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pellegrini požaduje zoznam poberateľov dotácií. Informácie z neho budú verejné
Zdielať na

Pellegrini požaduje zoznam poberateľov dotácií. Informácie z neho budú verejné

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Dotácie poľnohospodárskej platobnej agentúry na pôdu chce premiér zverejniť. Z úradu vlády to odkázal ministerke pôdohospodárstva. Zároveň musel vysvetľovať, prečo sa namiesto stretnutia so zástupcami iniciatívy Za slušné Slovensko rozhodol sadiť zemiaky. Zástupcovia iniciatívy nevylučujú ani ďalšie zhromaždenia, ak si to politická situácia vyžiada.

Organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko požiadali o stretnutie s premiérom ešte minulý týždeň v stredu. Premiér im ale stretnutie ponúkol až 10. mája. "Dostali sme túto odpoveď a následne sme cez víkend videli, že si našiel čas kopať zemiaky," povedala jedna z organizátoriek Karolína Farská. 

Svoj blízky vzťah k poľnohospodárstvu premiér potvrdil nielen víkendovým videom zo sejby zemiakov, ale aj vystúpením po stretnutí s odborármi. Ministerstvo pôdohospodárstva chce požiadať o zoznam poberateľov dotácií. "Máme niekoľko, možno až tísíc alebo stoviek ľudí, ktorí na rodné číslo poberajú dotácie, to znamená, že vôbec nehospodária, len vlastnia nejakú výmeru," uviedol premiér Pellegrini. 

K tomuto zoznamu chce priradiť subjekt, výmeru, výšku dotácie a tržby z toho, čo kto produkuje. Chce tak zverejniť, koľko ľudí poberá dotácie bez toho, aby čo i len zasadil zemiaky. "Priame platby v súčasnosti nie sú viazané na produkciu. Snažíme sa ale zmeniť tento princíp na európskej úrovni," povedal hovorca ministerstva pôdohospodárstva Michal Feik. 

Zoznam poberateľov chce premiér zverejniť do konca mája. Až potom sa rozhodne, s ktorými farmármi sa bude stretávať. "To je podľa mňa zdravý sedliacky rozum, ktorý hovorí, že toto musíte mať tieto čísla, bez týchto čísel nemôžeme vôbec reagovať na veci, ktoré sa na Slovensku dejú," dodal Pellegrini. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy