Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zostavovanie vlády si mýlime so súťažou krásy, tvrdí Matovič. Na záver predstavil svoj plán
Zdielať na

Zostavovanie vlády si mýlime so súťažou krásy, tvrdí Matovič. Na záver predstavil svoj plán

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na tlačovej konferencií strany OĽaNO sa Matovič vyjadril, že si mýlime zostavenie spravodlivej vlády so súťažou krásy. Obáva sa, že prezident Kiska súčasný návrh na vymenovanie ministrov schváli. Na záver, ako predseda strany, prezradil svoj plán.

Tlačovú konferenciu na tému "Nemýľme si zostavovanie dôveryhodnej vlády so súťažou krásy a čo má spoločné minister Drucker s Robertom Kaliňákom", otvoril predseda strany Igor Matovič. "Kaliňák pred dvoma rokmi prišiel s novelou zákona o verejnom obstarávaní, kde bolo veľa zlých vecí. Vytiahol ale len dve zásadné, na ktoré sme sa všetci sústredili a zabudli sme na tých 50 ostatných. Potom si Kaliňák povedal, že tie dve veci vyhodí a všetci sme sa uspokojili. Po prijatí zákona nám v opozícií hovoril, sadli ste mi na lep toto bola presne moja hra, chytili ste sa na tie dve veci čo som chcel, " vysvetlil Matovič. 

Podľa Matoviča teraz zažívame to isté len s jediným rozdielom, a to že sa sústredíme na celkový výzor a krásu budúceho ministra vnútra a nie na podstatu. Podstatu, ktorou je fakt či bude vedieť Jozef Ráž alebo Tomáš Drucker zabezpečiť spravodlivé a nezávislé vyšetrovanie. "Stratili sme zameranie na podstatu, na vyšetrenie káuz. Zrazu sa necháme opantať fešákom Druckerom, sami seba chceme nechať demoralizovať. Podstata nie je v tom, kto vie ako sklopiť oči a ako pekne sa pozrie či vyzerá. Ja sa pýtam aký je rozdiel medzi Jozefom Rážom a Tomášom Druckerom. Keď Ráž mal fotografiu s Kaliňákom už je diskvalifikovaný lebo to sú určite kamaráti. Ale keď Drucker doteraz verne obhajoval akúkoľvek špinavosť Kaliňáka tak je to v poriadku, a to len preto, že má pekný pohľad," povedal predseda strany OĽaNOV tejto situácií je totiž dôležité dbať na morálku a nie krásu. Podľa Matoviča sa nemôžeme uspokojiť len s tým, že budeme mať krásneho ministra vnútra. Musíme predovšetkým myslieť na vraždu Jána Kuciaka a Martinky Kušnírovej a s tým prepojenú taliansku mafiu. 

Ministra Druckera OĽaNO nepovažuje za vhodného kandidáta práve na post ministra vnútra. Dôvodom je jeho blízky osobný vzťah k Robertovi Kaliňákovi. "Drucker ho podporoval aj v kauze Bašternák. Robo vydrž, si statočný človek, nenechaj sa zlomiť. Takto ho niekoľko krát podporoval práve vtedy, keď ho spoločnosť chcela vidieť na kolenách, chceli ho vidieť chodiť po kanáloch. Aj prokuratúra už uznala, že Bašternák spáchal zločin. To len Kaliňák ho stále obhajoval, že to bola doba "cashu". Chránil svojho obchodného partnera," dodal Matovič. Podľa opozície aj tento fakt svedčí o morálke budúceho ministra vnútra Druckera, ktorý rozhodne nemôže byť garantom spravodlivého vyšetrenia vraždy Kuciaka a jeho priateľky. 

​Jozef Brhel je podľa Igora Matoviča akcionárom strany Smer a zároveň dlhoročným osobným priateľom Kaliňáka a Druckera. Predseda strany OĽaNO považuje za nezmysel, aby prezident Kiska odobril Druckera ako ministra vnútra. Výsledkom by totiž bolo, že Smer by sa vyšetroval sám. "To je pošliapanie spravodlivosti. Pevne verím, že pán prezident nedovolí, aby sme si zalepili oči krásou. Týmto ho prosím aby nesúhlasil so súčasným kandidátom na ministra vnútra. Drucker je z tej istej chovnej stanice ako Kaliňák, ovláda ich Jozef Brhel. Pochopím, keď sa budú 70-ročné babičky vytešovať z fešáčikov, že budeme mať dobrú vládu. Richard Raši ten má spravovať eurofondy človek, ktorý dovolil počas jeho ministrovania v zdravotníctve rozmach košickej zdravotníckej mafie v zdravotníctve. Nepozeral na záujem chorých ale na záujem košickej mafie. S tým si máme nechať zalepiť oči? Ten, ktorému ide len o košickú zdravotnícku mafiu a o nič iné," vyjadril sa. 

https://www.youtube.com/watch?v=QQpV8UYwC80

Počas tlačovky sa vyjadril aj predseda hnutia NOVA Gábor Grendel: "Čo vie pán Drucker o fungovaní tohto rezortu? Nevie nič samozrejme, tak koho sa bude pýtať? Nie je vôbec podstatné z akého rezortu pochádza ale to, že je blízky osobný priateľ Kaliňáka tak ako Ráž. Síce nie je členom Smeru ale v podstate je jedným z nich."

Na záver Igor Matovič predstavil svoj plán: "Obávame sa, že sa necháme ohlúpiť krásou a nevyšetria sa kauzy, o ktorých písal Kuciak a ani jeho smrť. Rozhodli sme sa začať rokovania o spustení referenda na predčasné voľby. Sme si istí, že ľudia majú mať možnosť opäť sa vyjadriť, rozhodnúť sa. Chystáme sa demokratické strany Sme Rodina, KDH, SAS, Zmena Zdola presvedčiť, že sa nemôžeme nechať opantať krásou a vzdať boj za spravodlivosť. Čo sa týka Kotlebu nebojte sa, my ho v opozícií neprijmeme, kto volí Kotlebu akoby volil Smer."

Podľa predsedu strany Matoviča by mohol byť vhodným kandidátom na ministra vnútra aj Vasil Špirko. 

Pozrite si naše video z archívu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy