Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koalícia diskutuje o predčasných voľbách
Zdielať na

Koalícia diskutuje o predčasných voľbách

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zatiaľ čo Béla Bugár za stranu Most-Híd navrhol predčasné voľby ako najlepšie riešenie, Andrej Danko (SNS) odmieta akékoľvek rokovanie o tom, kým je súčasná vláda ešte funkčná. V parlamente v utorok bude tiež prebiehať schôdza NR SR. Opozícia mieni blokovať parlament.

V parlamente sa rokuje od skorého rána. Prvé stretnutie prebehlo medzi Bélom Bugárom a Andrejom Dankom, ktorí si zrejme vysvetľovali situáciu po Republikovej rade Mostu-Híd. Tí sa zhodli na predčasných parlamentných voľbách a mandát má o tom teraz rokovať.

Andrej Danko ale zverejnil na sociálnej sieti vyjadrenie, v ktorom povedal, že mandát ešte nemá rokovať o predčasných parlamentných voľbách, keď je vláda funkčná. Čo to ale znamená zatiaľ nevedeli povedať ani podpredsedovia strany SNS. 

Schôdza NR SR

Podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) dnes v úvode 28. schôdze NR SR vyjadril hlboké znepokojenie nad chladnokrvnou vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. "Takýto čin je v demokratickej spoločnosti neakceptovateľný," povedal Bugár. Poslanci si zavraždených uctili minútou ticha.

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý navrhoval presunúť vládne návrhy zákonov z tejto schôdze, poslanci jeho návrh neschválili. „Je jasné, že vláda končí a mala by už len kúriť a svietiť. Ich návrhy v tejto chvíli stratili legitimitu a mali by byť posunuté dovtedy, kým ďalšia vláda dôveru parlamentu získa,“ povedal Beblavý.

Strana SaS podľa poslankyne Natálie Blahovej sťahuje všetky svoje legislatívne návrhy. Podľa nej by mali rokovať len o ústavnom zákone o skrátení volebného obdobia. Poslanecký klub SaS je presvedčený, že vládni poslanci stratili dôveru občanov.

Poslanec Igor Matovič dal návrh na zaviazanie Úradu vlády, aby do siedmich dní podali správu o tom, kedy boli informovaní Spravodajskou informačnou službou o nebezpečenstve vyplývajúceho z pôsobenia talianskej mafie na Slovensku. Tento návrh ale neprešiel. 

​Zároveň sa zvažujú aj termíny na predčasné parlamentné voľby. Koalícia ani opozícia nechcem mať voľby v lete, pretože vtedy chodí zo skúseností najmenej voličov k urnám. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy