Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mária Trošková vraj bola obyčajnou sekretárkou a previerku nepotrebovala. Nemci ju nechceli
Zdielať na

Mária Trošková vraj bola obyčajnou sekretárkou a previerku nepotrebovala. Nemci ju nechceli

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Nesmierne som sa hanbil - týmito slovami opisuje teraz už bývalý slovenský diplomat situáciu, keď musel svojim nemeckým kolegom vysvetľovať, že na stretnutie nášho premiéra a kancelárky Angely Merkel naozaj pôjde aj slečna, ktorá s diplomaciou nemá žiadne skúsenosti - vtedy oficiálna štátna radkyňa Mária Trošková. To, že tam nemala čo robiť, potvrdil aj bývalý minister zahraničných vecí.

"Tretí apríl 2017, Berlín. Willy-Brandt-Straße. Pýtam sa, prečo premiér Slovenskej republiky zobral na rokovanie a obed s kancelárkou Merkelovou a premiérom Sobotkom človeka, ktorý má veľmi pochybné meno. A ten človek sa volá Mária Trošková," píše vo svojom blogu na denníku N Ondrej Gažovič. 

Podľa bývalého diplomata, ktorý pomáhal pripraviť stretnutia Roberta Fica s nemeckou kancelárkou a prezidentom, bola prítomnosť Márie Troškovej podľa Nemcov problémová. Opis situácie Ondreja Gažoviča zverejnil denník N.

"Nie je príjemné byť na druhej strane telefónu, keď vám nemeckí diplomati naznačujú, že so zložením vašej delegácie majú problém. Nie je to príjemné, najmä keď chápete, že majú pravdu," píše ďalej. To tvrdí aj exminister Milan Kňažko.

"Fico je prepracovaný exemplár V. Mečiara, ktorý presne takto bral na zahr. stretnutia svoju sekretárku. Tento robí to isté. Je to neprijateľné, nezmysel," hovorí exminister Kňažko. Úrad vlády ani ministerstvo zahraničných vecí v prítomnosti Troškovej nevidí problém.

"Mária Trošková bola zamestnankyňou kancelárie predsedu vlády SR. Na základe tejto pozície bola členkou delegácií na viacerých medzinárodných stretnutiach, tak ako je to štandardné aj pri iných predstaviteľoch štátu či vlády," povedal minister vnútra Robert Kaliňák. "Nemohla prísť do styku s utajovanými dokumentami. Možno hovorca sa oboznamuje a sekretárky sa neoboznamujú.

"O zložení delegácie na rokovaniach s partnermi rozhoduje vedúci delegácie. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR nevidí dôvod tieto rozhodnutia akokoľvek komentovať,"

"Pán hovorca Susko, samozrejme, hovorí pravdu - o zostave rozhoduje vedúci delegácie. A presne k tomu môj text smeruje - vedúci delegácie, premiér R. Fico, spravil zlé rozhodnutie. Pôvodne sa zdalo byť iba mimoriadne nevkusné. Vo svetle súčasných správ o p. Troškovej - správ, ktorými on mal disponovať už v tom čase - je toto rozhodnutie ešte viac problematické a predstavuje možné bezpečnostné riziko,"

"Pri takýchto strenutiach sa totiž robí charakteristika všetkých zúčastnených, Merkelová to dostane do ruky, dostakla do ruky všetkých, čo sa zúčastnil, možno v tom životopise Nemci už vtedy vedeli, o koho ide, to je hanba,"

Mladú ženu, ktorá sa po boku premiéra Fica pravideľne objavovala nielen na domácich ale aj na zahraničných politických stretnutiach, minister vnútra Robert Kaliňák v ostatných dňoch opakovane označil za sekretárku.

"Druhá pani bola sekretárka... to je označenie platovej triedy.Je možné, že pani Trošková predtým, v minulosti, predtým, než sa oženil, chodila, to je možné," 

Ani ďalší ministri za SMER s jej prítomnosťou napríklad v Berlíne nemali problém. "Ako to ja mám komentovať, kto kde bol a s kým, nehnevajte sa," 

"Neviem to komentovať, či bola nebola, či mala nejakú úlohu, pomocnú. Ľudia, ktorí mi pomáhajú s materiálmi, neviem to vyhodnotiť," 

"Je to alibizmus aj zo strany ministerstva zahraničných vecí, samozrejme že tam nemala čo robiť, lenže sa to boja povedať premiérovi, ja takéto obavy nemám,"

Súvisiace články

Najčítanejšie správy