Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Opozičné strany podporujú predčasné voľby
Zdielať na

Opozičné strany podporujú predčasné voľby

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Opozičné strany SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina aj SPOLU - občianska demokracia chcú predčasné voľby. Strany sa zhodli na tom, že na rekonštrukciu vlády je neskoro.

SaS: Zahlasujú za skrátenie volebného obdobia

"Hodnotenie spoločenskej atmosféry a politickej situácie zo strany prezidenta Andreja Kisku je presné. Áno, niečo zlé je pod povrchom, niečo zlé je v samotných základoch nášho štátu a nie je vidieť žiaden plán na vyvedenie krajiny z krízy dôvery. Rovnako pozitívne hodnotíme, že prezident sa v správnom čase chopil iniciatívy," píše v stanovisku strana Sloboda a Solidarita.

Strana SaS sa zúčastní na konzultáciách s prezidentom SR. K jeho návrhu uskutočniť rozsiahlu a zásadnú rekonštrukciu vlády, ktorá by nepolarizovala spoločnosť a získala dôveru Národnej rady SR, sa však staviame rezervovane. Takéto riešenie sa vymyká chápaniu politiky a potrieb štátu zo strany Smeru-SD.

Vláda národnej obrody môže vzniknúť len bez Smeru-SD, ktorý sa stal súčasťou organizovaného zločinu na Slovensku, a vyžaduje enormnú ochotu zo strany Mostu-Híd a SNS.

"Poslanci strany SaS budú hlasovať za skrátenie volebného obdobia. Očakávame, že na základe konzultácií s prezidentom vznikne dostatočná sila v NR SR, ktorá takéto riešenie politickej krízy presadí," dodáva strana. Veríme, že predčasné voľby budú začiatkom rozsiahlej očisty a obrody našej spoločnosti.

Na príhovor Roberta Fica poslal reakciu líder SaS Richard Sulík. "Robert Fico sa sám zahnal do slepej uličky a na jej konci prepadol konšpiračným teóriám. Slovensko a jeho štátnosť nie sú ohrozené niekým zvonka, ale zvnútra. Doslova z centra výkonnej moci, ktorá sa pretvorila na základe chamtivosti a korupcie na kriminálnu štruktúru a nachádza sa na Úrade vlády," uviedol.

​Matovič: Slovensko potrebuje nový začiatok

"Rekonštrukcia vlády navrhovaná pánom prezidentom v tomto momente už nie je alternatívou. Slovensko potrebuje nový začiatok, keďže vláda nie schopná spravovať dobre a spravodlivo našu krajinu," napísal vo svojej reakcii na príhovor Andreja Danka Igor Matovič.

Vládna koalícia je v absolútnom vnútornom rozklade, kedy z nej odchádzajú ľudia, ktorí sa nevedia zmieriť s mafiou na Úrade vlády. Odchádzajú najbližší spolupracovníci Roberta Fica, ktorí mu dlhé roky verne držali chrbát - Marek Maďarič, či šéf kancelárie premiéra Roman Šipoš. Koalícia v tomto stave nie je schopná sebareflexie a do rekonštruovanej vlády by ponúkla len o trochu menších spolupracovníkov mafie, ako tých, ktorých by nahradila. Slovensko potrebuje hlboký nádych, nie živorenie.

Preto naše hnutie podporuje vyhlásenie predčasných volieb, kde ľudia spravodlivo rozhodnú, komu dôverujú a komu zverujú moc nad Slovenskom.V prípade, ak Robert Fico do utorka večera neodvolá Roberta Kaliňáka a Tibora Gašpara, oslovíme všetky demokratické opozičné strany a hnutia a ešte tento týždeň podáme návrh na vyslovenie nedôvery vláde do parlamentu.

KDH: Smer na Slovensku skončil

"Oceňujeme dnešné vyhlásenie prezidenta SR, Andreja Kiska. Zásadná rekonštrukcia vlády znamená, že Róbert Fico a Róbert Kaliňák už nemôžu byť súčasťou slovenskej politiky. Nepredpokladáme, že novovytvorená vláda by bola stabilná, preto je pre záujmy Slovenska lepšie, aby novovytvorená dočasná vláda bez Róberta Fica a Róberta Kaliňáka doviedla Slovensko k predčasným voľbám. Kresťanskí demokrati vyjadrujú presvedčenie, že Smer na Slovensku skončil.

SPOLU: Trváme na odchode Fica a Kaliňáka

Slovensko je dnes na križovatke. Buď ho spoločne zachránime, alebo sa vydá na cestu iných zlyhávajúcich demokracií.  SPOLU - občianska demokracia trvá na odchode Roberta Fica a Roberta Kaliňáka z vlády aj za cenu predčasných volieb alebo úradníckej vlády
"Každé verejné vystúpenie predsedu vlády a ministra vnútra nás presviedča, že sú najväčším politickým ohrozením našej budúcnosti. Aj keby si SMER dokázal udržať parlamentnú väčšinu, stratil morálne právo riadiť Slovensko. Ľudia vo voľbách nevolili vládu, ktorej špičky sú prepojené s organizovaným zločinom," uviedla strana vo svojom stanovisku.
Zhodujeme sa s prezidentom republiky, že by vláda nemala v súčasnej podobe pokračovať a podporíme akékoľvek kroky, ktoré napomôžu novému začiatku pre Slovensko. Aj neistá cesta je väčšou nádejou ako tá súčasná.

Sme rodina: Kozmetické zmeny nedokážu obnoviť dôveru

Jediným politickým východiskom zo súčasnej situácie sú predčasné voľby. Na sociálnej sieti to uviedol poslanec Milan Krajniak z hnutia Sme rodina s tým, že ide o stanovisko, ktoré bude hnutie prezentovať na rokovaní s prezidentom. "Kozmetické zmeny na jednotlivých postoch vo vláde nedokážu obnoviť dôveru ľudí v spravodlivé fungovanie štátu. V čase, keď ľudia na Slovensku žijú z 300-eurových dôchodkov a 500-eurových platov, je nemysliteľné, aby štátne peniaze, ktoré majú slúžiť ľuďom, namiesto toho ďalej končili na účtoch talianskych alebo slovenských mafií," uviedol Krajniak. Na Slovensku sa podľa Sme rodina musia cítiť dobre a doma slovenskí občania, a nie mafie. "Sme rodina preto za jediné rozumné východisko z takejto situácie považuje predčasné voľby a poslanci za Sme rodina budú v parlamente za predčasné voľby hlasovať," dodal.

Riešením súčasnej napätej situácie v krajine je buď rozsiahla rekonštrukcia vlády, alebo predčasné voľby. Vo vyhlásení to dnes uviedol prezident Andrej Kiska. Podľa vlastných slov chce začať rokovania s predsedami politických strán o tom, ako si predstavujú budúcnosť krajiny

Bugár je na dovolenke

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár je v zahraničí na dovolenke a celý týždeň nebude na Slovensku. "Ide o pobyt, ktorý bol naplánovaný pred niekoľkými mesiacmi. Predseda je v nepretržitom kontakte s podpredsedami strany. Medzičasom prebiehajú i stretnutia na úrovni okresných štruktúr. Rokovaní s prezidentom sa strana zúčastní,“ vyhlásila hovorkyňa Klára Debnár. O Bugárovej dovolenke informoval Denník N.

Most-Híd má mať v pondelok o týždeň republikovú radu a na nasledujúci utorok je naplánované rokovanie koaličnej rady.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy