Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na bruselskom samite sa objavili Afričania. Rokovania majú krajinám pomôcť v boji proti prevádzačstvu
Zdielať na

Na bruselskom samite sa objavili Afričania. Rokovania majú krajinám pomôcť v boji proti prevádzačstvu

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Na samite lídrov Európskej únie sa netradične objavili Afričania. Zástupcovia piatich krajín južne od Sahary, známych pod označením Sahel, prišli do Bruselu, aby sa spolu s Európanmi dohodli na sume, ktorá poputuje do ich regiónu na boj proti prevádzačstvu a islamizmu.

V rámci bruselského samitu sa opäť riešila migrácia a terorizmus a tentokrát s predstaviteľmi piatich afrických krajín, ktoré nesú názov Sahel. Pre Európsku úniu sú Burkina Faso, Čad, Mali, Mauretánia a Nigéria dôležitými partnermi. "Nielen z pohľadu bezpečnosti, ale aj preto, že toto je zdroj možnej ilegálnej migrácie do budúcnosti. Preto chceme, aby tento región bol bezpečný," povedal premiér Robert Fico. 

Ešte pred stretnutím bola očakávaná pomoc na boj proti terorizmu odhadovaná na 300 miliónov eur. "Suma vo výške 414 miliónov eur sa sa podarila dosiahnuť obrovskou mobilizáciou, nie len v Európskej únii, ale aj vďaka zahraničným partnerom," uviedla Federica Mogherini, šéfka európskej diplomacie. Samotná únia zdvojnásobí svoj príspevok na financovanie vojenských operácií proti prevádzačom a islamistom v Saheli zo súčasných 50 na 100 miliónov eur.  "Slovensko na tento účel prispelo sumou 500 tisíc eur zo zvereneckého fondu," povedal Robert Fico.

Nová misia bude mať približne 5000 vojakov z krajín Sahelu a keď všetko dobre pôjde, mali by Afričania nahradiť prítomnosť medzinárodných jednotiek v regióne. Len Francúzsko má v tejto oblasti 4000 vojakov. Africkí lídri vyjadrili spokojnosť s výsledkom rokovaní, ale zároveň sú skeptickí: "Tieto zdroje postačia na jeden rok operácií jednotiek v Saheli. Nie je isté, či sa boj s teroristami podarí vyriešiť za rok."

Lídri sa zhodujú, aby sa posielali peniaze do týchto krajín, aby sa ochránili hranice únie. "Je to veľmi správna stratégia orientovať sa na miesto, odkiaľ tie problémy môžu prísť," potvrdil slovenskí premiér. Rozporná naďalej zostáva migračná politika v rámci Európskej únie. Krajiny V4 naďalej odmietajú kvóty a sú ochotné podieľať sa na pomoci inak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy