Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po Britoch ostane prázdne miesto. Zaplní ho aj Slovensko
Zdielať na

Po Britoch ostane prázdne miesto. Zaplní ho aj Slovensko

Google News Button Sledovať správy

ŠTRASBURG / Slovensko získa v európskom parlamente o jedného poslanca viac, a to vďaka brexitu. Po odchode britských poslancov sa totiž uvoľnia miesta. Svoju pozíciu posilnia aj ďalšie krajiny, no napríklad také Česko medzi ne nepatrí. Zisťovali sme, či sa hlas Slovenska vôbec posilní, kedže europoslanci zastupujú rôzne politické strany a či dokážu ťahať za jeden koniec.

Britov je v parlamente 73, s úplným zrušením ich miest sa od začiatku nerátalo. Dvadsaťsedem kresiel sa dá tým krajinám, ktorých prerozdelenie mandátov znevýhodňuje. Odchodom Britov z europarlamentu niektoré krajiny získajú, medzi nimi aj Slovensko. 

V Európskom parlamente teda budeme mať o poslanca navyše. "Na budúce voľby budú ľudia na Slovensku voliť nie 13, ale 14 europoslancov, čiže o máličko získame," povedal slovenský europoslanec Ivan Štefanec. Politikov ale do europarlamentu volia za rôzne strany, a aj na európskej pôde zastupujú rôzne politické frakcie a záujmy. 

"My spolupracujeme na témach, ktoré sa bezprostredne dotýkajú Slovenskej republiky," povedala slovenská europoslankyňa Monika Beňová. Dvadsaťsedem kresiel sa teda posunie znevýhodneným krajinám. Ostatných 46 miest po Britoch sa zruší. Niektorí poslanci navrhovali, aby sa voľné mandáty využili na nadnárodných poslancov, ktorých by mohli voliť z každej krajiny Únie. Chaos okolo toho spôsobil, že sa téma nadnárodných zástupcov odložila a zvyšné kreslá zatiaľ zamrazili pre prípad rozšírenia Únie. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy