Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dekan fakulty si vydýchol. Korupcie sa podľa súdu nedopustil
Zdielať na

Dekan fakulty si vydýchol. Korupcie sa podľa súdu nedopustil

BANSKÁ BYSTRICA / Oslobodzujúcim verdiktom sa v piatok na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici skončil proces s bývalým dekanom Drevárskej fakulty vo Zvolene. Spolu s matkou bývalého študenta čelili obžalobe z nepriamej korupcie. Podľa obžaloby mal dekan prijať starší mobilný telefón a mohol využívať chatu vo Valčianskej doline.

Za nepriamu korupciu hrozil bývalému dekanovi zo Zvolena trojročný trest. Podľa obžaloby mal byť úplatkom starý tlačidlový mobilný telefón a možnosť využívať chatu vo Valčianskej doline. Mala to byť odmena od matky študenta, piataka drevárskej fakulty, ktorý mal problém so skúškou z manažmentu. "Bol tam vyvíjaný tlak na podriadeného, aby skúška dopadla dobre," povedal prokurátor.

​Bývalý dekan drevárskej fakulty mal podľa obžaloby tlačiť na pedagóga, u ktorého mal študent skúšku robiť. Ten ale na pojednávaní nátlak poprel. Tvrdil, že študenta len doučoval a skúšku spravil, pretože splnil všetky podmienky. "Bolo to v rámci slušnosti, nebol tam žiadny nátlak," povedal Marek Potkány, pedagóg na Drevárskej fakulte.

Bývalý dekan, ktorý na fakulte stále vyučuje, ako aj matka študenta, ktorá mala úplatok dať, od začiatku vinu popierali. Chatu vraj používal často, lebo bol rodinný priateľ. A mobil bol darom. "Bol dekan, hádam by svoju kariéru neohrozil za 10 eur," povedal Namir Alyasr, dekanov obhajca.

Sudca sa v piatok priklonil na stranu obžalovaných, oslobodzujúci rozsudok tak bol pre oboch úľavou. "Sudca Špecializovaného trestného súdu dnes oslobodil spod obžaloby dve osoby obžalované z nepriamej korupcie, nakoľko podľa súdu skutky nie sú trestným činom," vyjadrila sa hovorkyňa ŠTS, Katarína Kudjáková.

"Treba riešiť korupčné kauzy, ale toto korupčná kauza nebola," skonštatoval Alyasr. Prokurátor sa proti rozsudku odvolal, rozhodovať tak bude Najvyšší súd SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy