Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lúčnica pripravila veľdielo. Oslávila 70. výročie a uctila si aj Štefana Nosáľa
Zdielať na

Lúčnica pripravila veľdielo. Oslávila 70. výročie a uctila si aj Štefana Nosáľa

BRATISLAVA / Lúčnica predviedla unikátny program venovaný človeku, ktorý celý život zasvätil nášmu kultúrnemu bohatstvu. Lúčničiari oslávili 70. výročie naozaj veľkolepo a silným predstavením si dôstojne uctili aj svojho umeleckého vedúceho, Štefana Nosáľa.

Na unikátne vystúpenie 125 členného umeleckého súboru sa prišiel pozrieť aj najlepší priateľ profesora Nosáľa. Povráva sa, že bol jediný človek, na ktorého šéf Lúčnice dal. "Nie, dával aj na svoju manželku," vyvracia zákulisné informácie Stanislav Dúžek z umeleckej rady Lúčnice.

Profesorova manželka Vierka bola etnologička, ktorá sa zaoberala krojmi. Práve Lúčnica spojila aj ich lásku. Ešte dnes sú kúsky spred 70 rokov ozdobou našich tanečníkov. Pripraviť desiatky účinkujúcich na také veľkolepé vystúpenie veru nie je hračka. "Je tu 125 účinkujúcich a každý ma 10 krojov," povedala Jarmila Šebestová, vedúca krojárne Lúčnice.

Okrem nádherných, ručne vyšívaných krojov ohromujú Lúčničiari divákov excelentnými výkonmi. "Ja si myslím, ze majú ešte lepšiu prípravu ako sme mali my, lebo som sa dopočul, ze minulý rok vystúpili v OSN a bolo to unikátne," chváli súbor Stanislav Dúžek. Dobre si ale spomína na rok 1956, keď ako mladík išiel aj on s Lúčnicou do Južnej Ameriky.

Stanislav Dúžek bol od roku 1953 pravou rukou umeleckého vedúceho a choreografa súboru Štefana Nosáľa. Už vtedy sa vedel, ze Lúčnica bude našu krajinu reprezentovať v najlepšom svetle a ľudia ju budú poznať po celom svete. 

Súvisiace články