Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Naši neurochirurgovia operujú mozog pri vedomí. Pred 15 rokmi to bolo inak
Zdielať na

Naši neurochirurgovia operujú mozog pri vedomí. Pred 15 rokmi to bolo inak

BRATISLAVA / Neurochirurgovia z bratislavských Kramárov pomocou trojrozmerného ultrazvuku dosiahli operačné výsledky, ktoré prevzali aj ďalšie európske pracoviská. V univerzitnej nemocnici v piatok spomínali na prvú operáciu mozgu, ktorú realizovali pred 15 rokmi.

Znalosti aj dostupné technológie sa za 15 rokov dosť zmenili a vyvinuli. "Používame trojrozmerný ultrazvuk priamo počas operácie a vieme ním zachytiť aj tie najtenšie cievy na mozgu, takže za toto sme zožali veľký úspech. Inde používajú iné metódy a boli prekvapení, čo sme dosiahli," povedal neurochirurg Andrej Šteňo.

Operácie mozgu pri vedomí pacienta vyžadujú maximálnu súhru operačného tímu. Ten tvoria neurochirurgovia, anestéziologovia, neurofyziológovia a logopédi. Za pätnásť rokov odoperovali už vyše tristo pacientov a na svoje začiatky spomínajú takto. "Vtedy sme pacientov uspávali a, žiaľ, odchádzali s trvalými následkami. Výhodou dnes je, že kým pacientovi otvoríme lebku spí, ale potom ho zobúdzame a keďže mozog nebolí, nie sú tam nervy, pacient nič necíti," hovorí Šteňo.

Tento náročný chirurgický zákrok má už za sebou aj moderátorka spravodajstva TV JOJ Adriana Kmotríková. "Ja si pamätám, že sa so mnou tá logopedička rozprávala a pýtala sa ma, kedy chodím do práce. Ona sa ma to pýtala už aj pred operáciou a vlastne porovnávala, ako ten mozog funguje," povedala o zákroku Adriana Kmontírková.

Kým v minulosti pacienti absolvovali magnetickú rezonanciu a lekári operovali len na základe predoperačných snímkov, dnes s využitím trojrozmerného ultrazvuku priamo počas operácie presne identifikujú nádorové tkanivo a tak dokážu oveľa rozsiahlejšie mozgový nádor odstrániť.

Nie každý pacient je ale schopný tak náročnú operáciu zvládnuť pri vedomí. A stále sú aj nádory, ktoré operovať možné nie je. Tak, ako pri iných nádoroch, lekári nevedia povedať z čoho tumor na mozgu vzniká, ale mnohým predĺžia život.

Pozrite si archívnu reportáž o neobvyklom postupe pri operácii mozgu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy