Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Opozícia predloží pozmeňovací návrh, aby sa odložila účinnosť likvidačných kvót pre osemročné gymnáziá
Zdielať na

Opozícia predloží pozmeňovací návrh, aby sa odložila účinnosť likvidačných kvót pre osemročné gymnáziá

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci NR Miroslav Beblavý, Veronika Remišová, Miroslav Sopko a Zuzana Zimenová predložia v parlamente pozmeňovací návrh, aby sa o rok odložila účinnosť likvidačných kvót pre osemročné gymnáziá.

"Odloženie účinnosti o jeden rok pomôže rodičom a deťom, aby neboli vystavené stresu, či sa dieťa dostane na gymnázium a za akých podmienok. Tento zákon ešte rok počká, keďže sa na účinnosť čaká už deväť rokov. Zároveň si myslíme, že dať rok na to, aby sa začala odborná diskusia, nie je dlhá doba," povedal na tlačovej besede Beblavý. Podľa poslancov potrebuje vzdelávací systém získať čas na optimálne riešenie tohto problému, ktorý sa pre dlhoročnú neschopnosť Ficových vlád zreformovať školstvo otočil proti rodičom aj školám.

Ako povedala poslankyňa za OĽaNO Veronika Remišová, najneskôr o dva mesiace musia rodičia podať prihlášky na stredné školy, a teda aj na osemročné gymnáziá. "Ani rodičia, ani školy a čo je najhoršie, ani ministerstvo školstva stále nevie, koľko žiakov budú môcť jednotlivé školy prijať. Je neprijateľné, aby štát robil rozhodnutia na základe neznámych kritérií a bez akejkoľvek odbornej diskusie," povedala.

Podľa nezaradenej poslankyne Zuzany Zimenovej sa musí začať vážna a intenzívna debata o kvalite vzdelávania a o účele osemročných gymnázií v systéme školstva. "Som presvedčená, že najdôležitejšou súčasťou školského systému sú základné školy, ktoré by mali vedieť pristupovať k žiakom individuálne, podchytiť ich talent a pomôcť vyrovnávať nerovné šance na úspech detí s rôznym znevýhodnením. Ak sa nám toto podarí, zmizne aj jeden z dôvodov, prečo nám toľko žiakov uteká zo základných škôl na osemročné gymnáziá," povedala Zimenová.

Podľa ministerstva školstva navrhované riešenie skupiny poslancov nie je možné. Upozornila na to ministerka školstva Martina Lubyová už v nedeľnej relácii RTVS O 5 minút 12. Rezort školstva v tejto súvislosti uvádza, že podľa zákona o tvorbe právnych predpisov prechodné ustanovenia a zrušovacie ustanovenia, ktoré nadobudli účinnosť, nemožno novelizovať.

To neplatí, ak v prechodných ustanoveniach ešte neuplynula lehota ustanovená na uplatnenie práva alebo splnenie povinnosti. V tomto prípade ide o prechodné ustanovenie, ktoré už nadobudlo účinnosť, pretože do 30. septembra 2017 mali odbory školstva okresných úradov rozhodnúť o počte tried a žiakov prvého ročníka osemročných gymnázií, čiže uplynula už aj lehota. Nie je teda splnená ani jedna právna podmienka potrebná na odklad účinnosti. „Tak, ako sme avizovali, muselo by ísť o úplne novú úpravu v zákone," píše sa v stanovisku ministerstva školstva, ktorý sprostredkoval agentúre SITA tlačový odbor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy