Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obezita je nákazlivá, tvrdia odborníci
Zdielať na

Obezita je nákazlivá, tvrdia odborníci

Archívna reportáž

KALIFORNIA / Počet prípadov obezity celosvetovo rastie a už dlhodobo sa o obezite hovorí ako o epidémii 21.storočia. Optimisticky nevyznievajú ani závery nedávnej americkej štúdie, podľa ktorej je obezita aj nákazlivá. Vyššia pravdepodobnosť, že budete mať kilá navyše podľa štúdie vzniká vtedy, keď sa budete zdržiavať v spoločnosti ľudí s vyššou váhou.

Odborníci z americkej Univerzity Južnej Kalifornie v rámci výskumu, ktorý prebiehal od novembra 2016 do októbra 2017 podrobne analyzovali zvyky a životný štýl u 1 519 rodín z 38 vojenských základní po celých Spojených štátoch. Vojenské základne boli zvolené zámerne, nakoľko sa v týchto komunitách vyskytujú ľudia z rôznych oblastí. 

Každá rodina zahŕňala aspoň jedného dospelého a jedno dieťa vo veku 12 až 13 rokov. U každého člena zistili hodnotu BMI, ktorá sa následne porovnávala s priemernými hodnotami ľudí v oblastiach, odkiaľ dotyční pochádzali. 

Riziko u tínedžerov

Ako uvádza portál Novinky.cz, výsledky štúdie jasne poukázali na to, že u člena vojenských rodín hrozí výraznejšie riziko vyšších hodnôt BMI v prípade, že budú pridelení na základňu, na ktorej je vyšší počet obéznych ľudí. U tínedžerov žijúcich na týchto základniach dlhšie ako dva roky sa riziko obezity zvyšovalo. Výsledky štúdie publikovali v zdravotnom mesačníku JAMA Pediatrics. 

Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy