Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Robert Kaliňák odňal policajtom viacero oprávnení, bez ktorých sú ako bezrukí, tvrdí opozícia
Zdielať na

Robert Kaliňák odňal policajtom viacero oprávnení, bez ktorých sú ako bezrukí, tvrdí opozícia

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister vnútra Robert Kaliňák odňal policajtom viacero oprávnení, bez ktorých sa cítia v teréne úplne bezrukí. Vyhlásili to na tlačovej besede opoziční poslanci Richard Vašečka a Gábor Grendel s tým, že hnutie na túto skutočnosť upozornili samotní policajti.

Podľa Gábora Grendela minister vnútra minulý týždeň avizoval, že chce dať policajtom nové kompetencie, aby mohli účinnejšie bojovať s kriminalitou, no pritom vlani v auguste im výrazne okresal oprávnenia. "Áno, pomáhať a chrániť sa dá len vtedy, keď máte čím. Problém je v tom, že tisíckam bežných policajtov odobral dôležité právomoci práve minister vnútra Robert Kaliňák. Hovoríme o policajtoch, ktorí nesedia v kanceláriách, ale pracujú priamo v teréne. Ako sú príslušníci pohotovostných motorizovaných jednotiek, policajti z obvodných oddelení či operatívci," uviedol Grendel.

Grendel dodáva, že od augusta minulého roka platí nová vyhláška ministra vnútra, ktorá nahradila dovtedy platnú vyhlášku z roku 2008. Pôvodná vyhláška obsahovala 48 oprávnení a nová ich má iba 18. "Problém je v tom, že z tej pôvodnej vyhlášky vypadlo niekoľko oprávnení, ktorými policajti do augusta minulého roka disponovali," povedal a ako príklad uviedol podľa neho kľúčovú právomoc, o ktorú spomínaná skupina policajtov prišla, a tou je obmedzenie osobnej slobody podozrivej osoby. Podľa Grendela sa na to stažujú samotní policajti. "Obrátili sa na nás policajti s podnetom, že im minister odňal viacero oprávnení, bez ktorých sa cítia bez ruky, bez nich nemôžu zasiahnuť proti niektorým trestným činom," uviedol Vašečka. 

V liste od policajtov, ktorým sa súčasný stav nepáči, sa spomína možnosť zadržať podozrivého. "Je nemysliteľné, aby sa policajtom, ktorí sa stretávajú s páchateľmi závažnej trestnej činnosti, zobralo oprávnenie zadržať podozrivého z trestného činu," uvádza sa v liste. 

Bežní hliadkujúci policajti podľa opozície musia mať oprávnenie na obmedzenie osobnej slobody podozrivej osoby okamžite, ako je identifikovaná a nemôžu čakať na vyšetrovateľa alebo na povereného príslušníka. "Súčasný právny stav ohrozuje bezpečnosť ľudí a ohrozuje bezpečnosť samotných policajtov," dodal Grendel s tým, že ak policajti neprichytia páchateľa na mieste činu alebo bezprostredne po jeho spáchaní a stretnú ho o dva dni niekde na ulici, nemôžu ho zaistiť. Zároveň OĽaNO verí, že nešlo o úmysel ministra vnútra, ale o nedopatrenie, keď spomínané opatrenie sa do novej vyhlášky nedostalo. Podľa Obyčajných ľudí by mali mať policajti túto právomoc naspäť, a preto sa rozhodli zahrnúť ju priamo do zákona. Na blížiacu sa schôdzu parlamentu preto predkladajú návrh novely zákona o Policajnom zbore. O potrebe zmeny hovorili s viacerými policajtmi aj odborníkmi z oblasti trestného práva.

Medzi právomocami, o ktoré policajti prišli, sú podľa Grendela aj vydať príkaz na odňatie veci, vydať príkaz na prehliadku iných priestorov a pozemkov, vydať uznesenie o uložení poriadkovej pokuty, vydať uznesenie o pribratí znalca, odňať vec či vykonať osobnú prehliadku.

Synonymicky rovnaké slová s diametrálne odlišným významom

Reakcia ministra vnútra Roberta Kaliňáka na kritiku opozičných poslancov prišla takmer okamžite. "Budeme musieť urobiť nejaký výchovno-vzdelávací program pre budúcich tieňových ministrov, ktorých má opozícia, aby dokázali rozoznať jednotlivé paragrafy zákonov, ktoré používajú policajti pri svojej práci," vyhlásil Kaliňák. "Páni poslanci hovorili o tom, že sa obmedzili práva policajtov, a že teraz budú môcť páchatelia trestných činov voľne behať po ulici a policajt im môže zasalutovať, podať ruku, pozdraviť ich a musí ich nechať ísť. Chcem povedať, že je to absolútny nezmysel," dodal Kaliňák. Podľa neho sú v zákonoch zadefinované rôzne úkony, napríklad predvedenie osoby, zaistenie osoby, zadržanie osoby a zatknutie osoby, ktoré treba rozlišovať. "Na prvý pohľad to vyzerá rovnako, ale sú to rozdielne inštitúty, používané na základe rozdielnych zákonov a na základe rozdielnych situácií," vysvetľuje Kaliňák.

Minister dodáva, že vyhláška z roku 2008 obsahovala jedno konkrétne ustanovenie trestného poriadku o tom, že aj iní policajti ako len poverení vyšetrovatelia môžu vykonávať niektoré úkony. "Počas praxe došlo k tomu, že súdy rozhodli, že niektoré procesné úkony podľa trestného poriadku, teda keď niečo prebieha v trestnom konaní, sú nevyložiteľné a často krát nezákonné a mohlo by dôjsť k napadnutiu zo strany advokáta a následnému oslobodeniu páchateľa," dodáva Kaliňák s týým, že muselo dôjsť k úprave tejto vyhlášky.

"Nikto neutrpel na žiadnych oprávneniach a polícia môže efektívne dokumentovať všetku trestnú činnosť, ktorá je," dodáva policajný prezident Tibor Gašpar. Policajti sťažovatelia to ale vnímajú inak. "Policajti nemajú žiadne zákonné oprávnenie na obmedzenie osobnej slobody, teda buď ju predviesť, zaistiť alebo zadržať, čo je v dnešnej dobe teroristických hrozieb zarážajúce a neakceptovateľné," píšu v liste. 

Expertka na trestné právo so sťažnosťou nesúhlasí. Spomínaní policajti môžu podozrivú osobu podľa zákona o policajnom zbore zaistiť a aj odviezť. "Rádový policajt môže tú osobu obmedziť na osobnej slobode, aby už ďalej nikam neunikla a môže hneď informovať vyšetrovateľa, pred ktorého ho postaví," vysvetľuje expertka na trestné právo PFUK v Bratislave Lucia Kurilovská. 

Podľa ministra vnútra jedným z dôvodov zmeny tejto vyhlášky, bolo aj to, aby sa jednotlivé úkony policajtov robili efektívnejšie. Okrem toho policajný prezident uviedol, že nie je vylúčené ani to, že súčasnú vyhlášku úplne zrušia.

Zmeny v zákone avizujú aj policajti, chcú upraviť vyhlášku o cestnej premávke:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy