Skoro jasno
15°
Bratislava
Fico tvrdí, že členstvo v EÚ je pre Slovensko kľúčové
Zdielať na

Fico tvrdí, že členstvo v EÚ je pre Slovensko kľúčové

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

MARTIN / Predseda strany SMER - SD v rámci svojho prejavu predniesol návrh politického rámca činnosti strany SMER - SD, ktorý je totožný s materiálom pripraveným politickým tímom Mareka Maďariča. V ňom sú definované základné hodnoty, princípy a záujmy Smeru.

Fico viackrát citoval z pripraveného dokumentu, ktorým je politický rámec činnosti strany Smer-SD, ktorý na sneme majú schváliť delegáti. Z politického hľadiska sa Smer podľa dokumentu ocitol v „osudovom zápase“ s novým typom populisticko-marketingových strán. „Nie sme internacionálnou, ale slovensko sociálno-demokratickou stranou,“ píše sa v dokumente. To zdôraznil aj Fico v prejave. „Nechcem internacionálnu stranu zo Smeru, ale slovenskú sociálnu demokraciu,“ povedal v tejto súvislosti.

Smer podľa dokumentu stavia na humanizme, slobode, rovnosti a solidarite. Smer chce pokračovať v sociálnom dialógu s partnermi. Smer sa v dokumente hlási k odkazu SNP. Hlási sa aj k historickému odrazu kresťanskej a osvietenskej myšlienky rovnosti človeka. Rovnosť chápe ako zabezpečenie sociálnych a ekonomických práv občanov. Do DNA Smeru patrí solidarita. Smer chce zastupovať najmä záujmy ľudí práce s dôrazom na zamestnancov, živnostníkov, seniorov a mladých.

V dokumente definuje najmä základné hodnoty, princípy a záujmy. Zároveň v ňom pomenováva hlavné spoločenské, sociálne, politické a ekonomické výzvy. V dokumente Smer opakuje, že napriek viacerým krízovým javom je pre Slovensko členstvo v EÚ, NATO a eurozóne kľúčovým. Fico zdôraznil, že európsku a transatlantickú orientáciu Smer považuje za nevyhnutný predpoklad spolupráce s inými stranami a hnutiami. Fico pripomenul slová lídra nemeckých sociálnych demokratov Martina Schulza, ktorý je za vytvorenie Spojených štátov európskych. „To znamená, že spoločných európskych prvkov bude veľmi veľa. Približujeme sa. Kto chce, tam bude. My hovoríme o jadre EÚ. Nám členstvo v EÚ svedčí,“ vyhlásil Fico.

Smeru podľa Fica uteká spôsob ako odprezentovať dobré výsledky vlády pred verejnosťou. Ľudia nevedia, čo bolo schválené. „Ak to nedokážeme predať, že je tu aktívna vláda a Smer, sami si kopeme politický hrob,“ zdôraznil. Zdôraznil, že je chybou, ak si niekto myslí, že strana dokáže osloviť 100 percent občanov . Najzaujímavejší je pre nich volič so sociálnym cítením, ktorý uznáva takéto hodnoty. Predstavil aj niektoré plánované zmeny, ktoré by chceli presadiť v ústave.

Marek Maďarič vo svojom prejave vysvetlil, prečo už nechce byť podpresedom Smeru. Myslí si, že strana stráca voličov i energiu. Mali by sa vrátiť k ideálom, malým či veľkým. Podľa neho po nelichotivých výsledkoch župných volieb mala prísť hlbšia sebareflexia. Po dnešných platných voľbách na sneme sa funkcie podpredsedu ujal Richard Raši.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy