Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Politici zmrazovanie platov neschválili. Namiesto toho im porastú
Zdielať na

Politici zmrazovanie platov neschválili. Namiesto toho im porastú

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Naši poslanci si len pred malou chvíľou odsúhlasili, že si tento rok nezmrazia platy. V praxi to znamená, že si prilepšia o približne tisíc eur. Väčšina poslancov si myslí, že si túto odmenu naozaj zaslúžia.

Len cez víkend premiér v montérkach ľuďom odkazoval, že na nočných a cez víkendy si po novom pár eur privyrobia. Poslanci pri tom hneď v prvý deň schôdze rozhodli o tom, že im porastie pláca za prácu o približne tisíc eur. 

Každoročné zmrazovanie platov od roku 2011 tentoraz po prvýkrát neprešlo. Skrátené legislatívne konanie neprešlo, a to v praxi znamená, že sa o zmrazovaní platov nemôže rokovať, a teda od januára poslancom platy vzrastú. "Ako keby naprieč politickým spektrom došlo k nejakej dohode, no ja osobne som hlasoval za zmrazovanie platov, pretože si myslím, že plat poslanca je postačujúci," uviedol Erik Tomáš, poslanec za Smer-SD. 

"Mala by to vysvetliť vláda alebo vládna koalícia, ktorá má väčšinu na to, aby prijala zákon, aby platy poslancov rástli postupne," uviedol Ondrej Dostál z SaS. 

Poslanci najnovšie prišli s názorom, že by doterajšie zmrazovanie platov mohlo byť protiústavné. Nič to ale nemení na tom, že dane a odvody odvádzajú len z polovice svojho príjmu. Tú druhú tvoria akési paušálne náhrady. "Môj názor je taký, aby neboli žiadne paušálne náhrady, aby bol celý plat zdanený," myslí si Andrej Hrnčiar, poslanec za stranu Most-HÍD. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy