Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prezident Zeman vymenuje Babiša za premiéra 6. decembra
Zdielať na

Prezident Zeman vymenuje Babiša za premiéra 6. decembra

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

PRAHA / Prezident Miloš Zeman vymenuje Andreja Babiša (ANO) za premiéra v stredu 6. decembra. Novú vládu vymenuje v stredu 13. decembra. Babiš to povedal po dnešnom rokovaní so Zemanom na Hrade. Vo vláde zasadne deväť ministrov, ktorí v doterajšom kabinete nepôsobili. Ministerkami budú aj štyri ženy. Mená kandidátov do vlády Babiš v utorok na želanie Zemana nezverejnil, pretože prezident sa chce s nováčikmi stretnúť. Výhrady ku kandidátom zatiaľ nemal, povedal Babiš.

Zeman pôvodne predpokladal, že Babišovu vládu vymenuje okolo 15. decembra. Predseda ANO ale dnes požiadal o skorší termín, pretože menovanie 15. decembra by skomplikovalo českú účasť na samite Európskej únie. Pokiaľ bude kabinet menovaný skôr, bude môcť Babiš Česko na decembrovom samite prvýkrát reprezentovať.

O členoch svojho kabinetu nechcel Babiš bližšie hovoriť. "Myslím, že ani nie je vhodné, aby som oznamoval mená vlády, keď súčasná vláda dá demisiu až zajtra (v stredu). A tiež som to sľúbil pánovi prezidentovi," povedal. Upresnil iba, že členmi vlády budú ľudia, ktorí už skôr pôsobili v danom rezorte, takže nebude nutné, aby sa s problematikou museli dlho zoznamovať.

V kabinete by malo byť deväť ľudí, ktorí v doterajšej vláde nepôsobili. Už skôr predseda ANO uviedol, že by v kabinete mali pokračovať doterajší ministri ANO, teda životného prostredia Richard Brabec, dopravy Dan Ťok, obrany Martin Stropnický, spravodlivosti Robert Pelikán a pre miestny rozvoj Karla Šlechtová. Nie všetci ale podľa neho zostanú na rovnakom ministerstve, dnes sa však k prípadným presunom bližšie nevyjadril. Babišova vláda by mohla mať pri svojom vymenovaní najväčšie zastúpenie žien v histórii samostatnej ČR. Štyri ministerky mala pred desiatimi rokmi aj druhá vláda Mirka Topolánka, ktorá ale mala vrátane premiéra 18 členov, teda o troch viac ako chystaná Babišova zostava.

Po vymenovaní vlády chce Babiš jednať s ostatnými snemovnými stranami o podpore alebo toleranciu svojho kabinetu. Nedokázal zatiaľ povedať, či o dôveru požiada ešte do konca tohto roka. Snemovňa musí o dôvere vláde hlasovať do 30 dní od jej vymenovania a ak by Babiš využil celú túto lehotu, hlasovalo by sa krátko pred prvým kolom prezidentských volieb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy