Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Igor Matovič vypovedal na polícii, jeho advokát Lipšic hovorí o šikane
Zdielať na

Igor Matovič vypovedal na polícii, jeho advokát Lipšic hovorí o šikane

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Igor Matovič vypovedal v piatok na polícii. Protikorupčná jednotka Národnej kriminálnej agentúry ho predvolala v súvislosti s predajom jeho firmy Regionpress.

Igor Matovič prišiel na výsluch na policajné prezídium v sprievode svojho advokáta Daniela Lipšica. "Výsluch bol ohľadne kauzy predaja podniku Regionpress v rámci jeho živnosti," uviedol pre televíziu JOJ Daniel Lipšic.

"Protikorupčná jednotka NAKA na základe premisy vedie stíhanie, že už raz zdanené peniaze fyzickou osobou, pokiaľ ich prevedie z podnikateľského účtu na osobný, tak ich musí zdaniť 19 percentami ešte raz," dodáva Lipšic.

Podľa slov advokáta Daniela Lipšica NAKA šikanuje opozíciu, keď dvakrát nezdaní tú istú sumu. "Príde mi to na úrovni absurdnosti, že sa vôbec vyšetrovanie v takejto veci vedie," dodal Lipšic.

Predaj firmy bielemu koňovi

Premiér Robert Fico vo februári 2016 uviedol, že predseda OĽaNO Igor Matovič v roku 2008 fiktívne previedol svoju firmu regionPress na bieleho koňa, prepral 122 miliónov korún a zlikvidoval účtovníctvo za roky 1997 až 2008, aby zabránil kontrole daňového úradu.

Igor Matovič tieto obvinenia poprel. Matovič dôrazne vylúčil, že by krátil dane alebo pri podnikaní inak podvádzal. Daňovú kontrolu mal Matovič vo firme asi tri roky, začala sa niekedy začiatkom roka 2006 a disponuje aj dokladmi z daňového úradu počas ministrovania Jána Počiatka, že všetky dane platil v poriadku a nedopustil sa krátenia daní. Rovnako má papier o platení daní za éry ministra financií Ivana Mikloša.

Účtovné doklady na povale

​Matovič v polovici februára 2016 odovzdal Národnej kriminálnej jednotke svoje účtovné doklady svojej živnosti z rokov 1997 až 2008. Matovič účtovníctvo skladoval na povale rodinného domu svojej babky v Borovej neďaleko Trnavy, chýbali v ňom dokumenty z rokov 2002 a 2004. ​

Biely kôň prehovoril

​V apríli 2017 prehovoril údajný biely kôň Igora Matoviča. Pavol Vandák, na ktorého mal poslanec pred rokmi prepísať svoju firmu, tvrdí, že už nemohol ďalej počúvať ako ho Igor Matovič osočuje. Poslanca vyzval, aby s ním podstúpil vyšetrenie na detektore lži.

"Mám z neho strach, ja tomu človeku neverím," uviedol Pavol Vandák. V minulosti poslušný zamestnanec, dnes jeho nepriateľ. Jeho meno sa opakovane objavuje v policajných spisoch práve v súvislosti s Igorom Matovičom. Ešte pred rokmi na neho prepísal firmu. "Ja som tam len podpisoval. To, čo mi Matovič nakázal. Nemal som vtedy tušenie, že sa tam overujú voľajaké podpisy alebo že sa predáva nejaká firma so 120 miliónmi," hovorí Vandák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy