Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Matovič odovzdal účtovné doklady Národnej kriminálnej agentúre
Zdielať na

Matovič odovzdal účtovné doklady Národnej kriminálnej agentúre

BOROVÁ/BRATISLAVA / Predseda OĽaNO Igor Matovič v obci Borová odovzdal vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry Štefanovi Menčíkovi účtovníctvo svojej živnosti z rokov 1997 až 2008. Ide o dokumenty, ktoré podľa predsedu vlády Roberta Fica skončili v zbere papiera. Matovič účtovníctvo skladoval na povale rodinného domu svojej babky v Borovej neďaleko Trnavy, chýbajú v ňom dokumenty z rokov 2002 a 2004.

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry prevzali účtovné doklady Matovičovej firmy z obdobia rokov 1997 až 2008.

"Musím strpieť, že verejnosť musí vedieť niečo o jeho podnikateľskej činnosti a to, čo ste mali možnosť v uplynulom týždni vidieť je, že pán Matovič má ďaleko od poctivého podnikania," uviedol predseda vlády Robert Fico.

Jednotlivé dokumenty

Opoziční politici ale tvrdia, že vyšetrovateľ mal prebrať len jednotlivé dokumenty a nie celé škatule. "Formu, akú zvolil umožňuje manipuláciu veľmi závažným spôsobom," tvrdí právny zástupca Igora Matoviča Daniel Lipšic.

"Myslím si, že politická objednávka z úradu vlády káže rýchlo rýchlo zobrať a do volieb čím skôr niečo nájsť," uviedol líder OĽaNO Igor Matovič.

"Nie je pravda, ako sa tu prezentuje, že niekto iný riadi proces vyšetrovania, niekto kto na to nemá oprávnenie," uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

Pri balení dokumentov bol na slovo skúpy aj vyšetrovateľ. "Prebieha vyšetrovací úkon, nebudem sa vyjadrovať k vyšetrovaniu," povedal vyšetrovateľ Štefan Menčík.

Likvidácia účtovníctva

Premiér kritizoval najmä spôsob, akým sa šéf Obyčajných ľudí pred ôsmimi rokmi zbavil vlastnej firmy. "Fiktívne predal firmu za 122 miliónov eur bielemu koňovi, ktorý na to nemal peniaze, skrýval, zatajoval a likvidoval účtovníctvo," uviedol Fico. 

"Porušil daňové tajomstvo tým, že ho zverejnil," dodal na adresu Fica Matovič.

Matovičove doklady si policajti odviezli v dodávke, takže budú mať čo prezerať. Otázkou je kedy a aký výsledok sa dozvieme. "Je na orgánoch činných v trestnom konaní, do akej miery to budú teraz posudzovať. ja budem rešpektovať výsledky orgánov činných v trestnom konaní," dodal Fico.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy