Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kotleba dal hokejovému klubu dotáciu 1 488 eur
Zdielať na

Kotleba dal hokejovému klubu dotáciu 1 488 eur

Google News Button Sledovať správy

VEĽKÝ KRTÍŠ / Banskobystrický župa, ktorej šéf je Marian Kotleba dotoval hokejový klub vo Veľkom Krtíši. Miestnemu klubu daroval sumu 1 488 eur.

Hokejový klub vo Veľkom Krtíši funguje približne dva roky. Zmluvu podpísal Marian Kotleba v lete tohto roku na kontroverznú sumu 1 488 eur. Manažér mužstva sa nad touto sumou nepozastavil. Aj keď Kotlebu pre rozdávanie takýchto súm stíhajú policajti. 

"Mňa čiastka nezaujíma. Ja sa tým vôbec nezaoberám. Pre mňa sú priorita fakt tie deti. Mne to pomohlo," hovorí tréner HC Veľký Krtíš, Igor Talpáš. Peniaze v klube už minuli. Pre deti objednali dresy, hokejky či bránky. "Ja musím zháňať peniaze od rôznych firiem či sponzorov," dodal Talpáš.

Zistenie o kontroverznej dotácii prišlo po tom, čom banskobystrický župan cez víkend vhodil úvodné buly v zápase medzi Detvou a Košicami. 

Dotácie v tejto výške už rozdal 

​Nestalo sa to prvýkrát, čo Marian Kotleba venoval dar alebo dotáciu vo výške 1 488 eur. Cifry 14 a 18 pritom bijú do očí. 

"14/88 ja asi najznámejšia neonacistická šifra, keďže v sebe spája dve významné číselné kombinácie, 14 je 14 slov Davida Laina, ktorý bol odsúdený na doživotie a 88 znamená pozdrav Heil Hitler. Ak niekto spojí v sume tieto dve čísla, nemôže to byť náhoda," povedal analytik Globsec Security Forum, Daniel Milo. 

V marci, keď strana rozdala rodinám po 1 488 eur, strana túto symboliku poprela. Neskôr ale vyjadrenie zmenili. "Na druhej strane, keby sme to číslo zaokrúhlili, tak by si našu dlhodobú a systematickú pomoc chudobným médiá ani nevšimli," povedal vtedy člen strany Koleba - Ľudová strana Naše Slovensko Milan Uhrík. 

Týmto skrytým spôsobom sa však hlásia k svojej extrémistickej minulosti. Za tieto číselné šifry v kombinácii s ďalšími spôsobmi propagácie už v minulosti boli slovenskí neonacisti postihnutí. Polícia v júli Mariana Kotlebu obvinila z z prejavu sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu práv a slobôd. Obvinenie súvisí s rozdávaním dotácii vo výšek 1 488 eur. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy