Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Modernizácia armády je potrebná. Bez vojakov ale bude zbytočná
Zdielať na

Modernizácia armády je potrebná. Bez vojakov ale bude zbytočná

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Obranná i vojenská stratégia a dlhodobý plán rozvoja obrany v stredu odobrila vláda. Materiály hovoria veľmi presne o tom, v akom stave je naša armáda a kam by sa mala v najbližších rokoch uberať.

Naša armáda dosluhuje a stroje z čias varšavskej zmluvy sú na hranici životnosti. Tridsať miliárd eur do roku 2030. Toľko chce minister obrany na to aby z našej armády urobil dobre fungujúci stroj. 

Peniaze pôjdu na zvýšenie počtu vojakov, údržbu budov a nákup techniky. Najviac sa hovorí o obrnených vozidlách za viac ako miliardu, ešte drahšie budú stíhačky či vrtuľníky. Slovensko ale potrebuje aj novú poľnú nemocnicu. "Ozbrojené sily a hlavne pozemné sily neboli modernizované od začiatku vzniku samostatnej republiky," uviedol minister obrany Peter Gajdoš. 

To, že potrebujeme modernejšiu armádu nikto nespochybňuje. Armádne materiály neboli len o nákupoch, ale aj o tom, kde všade uvidíme vojakov v našich uniformách. "Predložil som ďalšie materiály, a to materiál na vyslanie príslušníkov ozbrojených síl do výcvikovej misie do Iraku," prezradil Gajdoš.

Budeme tam mať 25 mužov, ktorí sa budú striedať v mesačných intervaloch a budú cvičiť irackú armádu. Vysielame tam aj klasickú slovenskú elitu - odmínovačov. Naši však idú aj do Pobaltia čo súvisí so statégiou našej diplomacie - vzťahy s Moskvou sa totiž po ukrajinskom konflikte podstatne zhoršili.

Podľa analytika však netreba zabúdať na to, čo trápi našu armádu najviac. Ľudia ju opúšťajú a noví akosi nepribúdajú. "Absolútnou prioritou pre rezort obrany by mal byť personál. Ako vojenský, kde je veľký problém, tak aj civilný," tvrdí bezpečnostný analytik Jaroslav Naď. Bez odborníkov nám totiž aj moderná technika bude zbytočná. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy