Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Putin verí, že sa vzťahy s USA zlepšia. Krajiny má zblížiť boj proti terorizmu
Zdielať na

Putin verí, že sa vzťahy s USA zlepšia. Krajiny má zblížiť boj proti terorizmu

Archívna reportáž

MOSKVA / Ruský prezident Vladimír Putin vyjadril nádej, že spoločné záujmy Ruska a USA v boji proti terorizmu pomôžu zlepšiť vzťahy medzi oboma krajinami. Na energetickom fóre v Moskve tiež upozornil na to, že vzťahy s americkým prezidentom Trumpom nie sú bez problémov.

"Niektoré sily využívajú rusko-americké vzťahy k riešeniu vnútorných politických problémov v Spojených štátoch. Verím, že taký človek ako je Trump, so svojím charakterom, nikdy nebude rukojemníkom niekoho záujmov," uviedol Putin. Ruský prezident tiež zdôraznil, že Moskva má v Spojených štátoch mnoho priateľov, ktorým naozaj ide o to, aby sa vzťahy Ameriky s Ruskom zlepšili. 

Putin prehlásil, že v Rusku prebieha skutočná hospodárska obnova. V tejto súvislosti nevylúčil, že by mohla byť predlžená dohoda o obmedzovaní ťažby ropy medzi Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a nečlenskými štátmi, a ktorá prispela k zvýšeniu cien tejto komodity. Rusko, ktoré je na exporte ropy a plynu existenčne závislé, ťaží zo zvýšenia cien po ich prudkom prepade počas minulých rokov. 

Spomenul aj prezidentské voľby, ktoré v Rusku budú prebiehať v nasledujúcom roku. Uviedol, že sa sám ešte nerozhodol, či bude znovu kandidovať. Vo svojej funkcii je od roku 2000, s prerušením medzi rokmi 2008 až 2012.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy