Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zvýšenie minimálne mzdy aj 13. platy. Koaličná trojka sa dohodla na rozpočte
Zdielať na

Zvýšenie minimálne mzdy aj 13. platy. Koaličná trojka sa dohodla na rozpočte

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Koaliční partneri po spoločnom rokovaní našli spoločné ciele v dohode o štátnom rozpočte. Plánujú pracovať na raste minimálnej mzdy, ktorá by do roku 2020 mala byť na úrovni 500 eur.

Premiér Robert Fico uviedol, že hrubý dlh národnej správy by mal dosiahnuť najnižšie percentá od roku 2012. Súčasťou rokovania koaličných partnerov bola aj dohoda na sociálnom balíku, ktorá sa týka dôchodcov, ale aj 13. a 14. platu, ktorý požadoval predseda Národnej rady Andrej Danko. 

V budúcom roku bude podľa ministra financií Petra Kažimíra prvýkrát v histórii schodok štátneho rozpočtu pod úrovňou jedného percenta HDP. Slovensko podľa Fica pokračuje v znižovaní schodku verejných financií. “Očakávame, že v roku 2019 by tento deficit mohol byť na úrovni niekde okolo 0,1 %,“ doplnil premiér. Cieľom podľa neho je dosiahnuť vyrovnané hospodárenie verejnej správy do roku 2020.

Cieľom dohody o štátnom rozpočte by mal byť rast minimálnej mzdy, ktorý koaličná trojica plánuje do roku 2020 dostať nad úroveň 500 eur. Už v roku 2018 sa má minimálna mzda výrazne priblížiť k sume 500 eur. "Som rád, že sme sa dohodli aj na zvýšení príplatkov cez víkendy a sviatky," uviedol Fico. Medzi návrhy patrí aj nastavenie vzdialenosť, ktorú ľudia prejdú za svojou prácou. Za určitú vzdialenosť by mali dostávať príplatok k mzde.

Prišiel aj návrh, na zvýšenie príspevku na opatrovanie ťažko zdravotne postihnutých na úroveň čistej minimálnej mzdy. "Chceme motivovať ľudí, aby sa o ťažko zdravotne postihnutých starali doma, ak je to možné," uviedol Fico. 

"Niektorí dôchodcovia pracujú aj popri dôchodku, rovnako ako študenti nemusia do výšky príjmu 200 eur platiť odvody, rovnako to bude platiť aj pre dôchodcov. Máme až 50 000 pracujúcich starodôchodcov," uviedol Béla Bugár. 

Koaliční lídri sa dohodli aj na postupnom oslobodení trinástych a štrnástych platov od daní a odvodov. Ide o opatrenie, ktoré presadzuje SNS. "Veľmi oceňujem, že k sebe máme vyvážený prístup pri rokovaniach," uviedol na úvod svojej reči Andrej Danko. "Myšlienka je, aby bol zamestnávateľ postupne pozbavený odvodov, v roku 2018 predpokladáme oslobodenie od zdravotných odvodov, v roku 2019 od zdravotných aj od daňových odvodov," upresnil Danko. Podľa neho má upúšťanie od dávok motivovať zamestnávateľov, aby vyplácali 13. a 14. plat svojim zamestnancom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy