Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Likvidácia pneumatík, smog aj dôchodky. Zákony prechádzali prvým čítaním
Zdielať na

Likvidácia pneumatík, smog aj dôchodky. Zákony prechádzali prvým čítaním

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V parlamente dominovali zákony z oblasti životného prostredia, a to o odpadoch či o znečisťovaní ovzdušia. Zákony prešli prvým čítaním, je však možné, že ich znenie sa ešte bude meniť.

Malí podnikatelia budú zbavení povinnosti platiť za odpad ak ročne vyprodukujú menej ako 100 kg odpadu. Ministerstvo životného prostredia chce tiež motivovať ľudí k separovaniu, a to tým, že obce platia len za komunálny odpad. Naopak, súkromné firmy platia za separovaný zber. 

Zjednoduší sa aj problém so starými pneumatikami, ktoré sa doteraz mohli odnášať výlučne do autoservisu. Po novom ich budú prijímať aj zberné dvory. Vytvára sa aj systém včasného varovania pre zlú smogovú situáciu, ktoré bude spadať do povinností verejnoprávnych médií. 

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny chce výjsť v ústrety zamestnávateľom s tým, že im predĺži termín na nahlasovanie nových zamestnancov do sociálnej poisťovne. Zvažujú aj vymazanie čiernej listiny, na ktorej sú mená firiem, ktoré si nestihli túto povinnosť splniť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy