Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Schôdza o vyslovení nedôvery Richterovi sa bude konať vo štvrtok
Zdielať na

Schôdza o vyslovení nedôvery Richterovi sa bude konať vo štvrtok

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Mimoriadna schôdza parlamentu o vyslovení nedôvery ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Jánovi Richterovi sa začne vo štvrtok o 15:00. Opozícia je totiž presvedčená, že Richter je nekompetentný minister, ktorý systematicky poškodzoval najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva.

Zvolanie mimoriadnej schôdze iniciovali opozičné strany Sloboda a Solidarita, hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a Sme rodina. Ako zdôraznila predsedníčka poslaneckého klubu za SaS Natália Blahová, sú presvedčení, že Richter je nekompetentný minister, ktorý permanentne a systematicky poškodzoval najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva a ak zostane vo funkcii, ohrozenie bude pretrvávať.

V súvislosti s tým, že sa k práci ministra Richtera začala kriticky vyjadrovať aj koaličná strana SNS, Blahová uviedla, že nevyvolávali s touto stranou o tejto téme žiadne bilaterálne rokovania. Zdôraznila, že ide o princíp, ak SNS a Danko rovnako chápu túto situáciu, môžu pomôcť aj ich hlasmi odvolať Richtera. Podľa poslancov SaS minister nezvládol riešenie závažnej kauzy, ktorá sa týkala resocializačného centra Čistý deň, keďže zariadeniu nezobral licenciu hneď po prevalení kauzy. 

Ako uviedol predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák o postoji k odvolávaniu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny bude rokovať poslanecký klub SNS. Na ňom sa rozhodne ako budú národniari postupovať. „Uvidíme, aké budú názory poslancov,“ povedal s tým, že SNS cíti zodpovednosť za koalíciu a za fungovanie štátu. Zároveň pripustil, že varianty postupu poslancov SNS sú rôzne. Kritická k pôsobeniu ministra práce bola v uplynulých dňoch aj podpredsedníčka národiarov Eva Smolíková, ktorá vyzvala premiéra Roberta Fica, aby voči Richterovi vyvodil zodpovednosť tak, ako to urobil v prípade ministra školstva Petra Plavčana. Podľa agentúry SITA sa hovorí, že poslanci za SNS pri hlasovaní o Richterovi odídu zo sály. 

Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška zdôraznil, že národniari budú o svojom postoji informovať najskôr partnerov a až potom médiá. Paška by uvítal, keby koalícia pretrvala a problém by sa vyriešil. „To donesie stabilitu do vnútorných vzťahov,“ dodal s tým, že SNS očakáva, že premiér bude uplatňovať rovnaký meter na všetkých.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy