Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
SaS pri odvolávaní Richtera očakáva podporu SNS
Zdielať na

SaS pri odvolávaní Richtera očakáva podporu SNS

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Natália Blahová, predsedníčka poslaneckého klubu SaS, Boris Kollár, predseda strany Sme rodina a zástupkyňa hnutia OĽaNO Anna Verešová sa zhodli na tom, že súčasný minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter nie je dostatočne kompetentný na to, aby sedel na ministerskej stoličke.

Predseda SNS Andrej Danko nepokračoval v tvrdých slovách podpredsedníčky svojej strany, ktorá včera potvrdila dlhodobé výhrady voči Richterovi. Stále sa teda nevie či SNS zahlasuje za odvolanie ministra.Tým by prakticky ukončila koaličnú zmluvu. 

"Očakávame, že v zmysle formulovaných podmienok, ktoré premiér nastavil pri odvolaní ministra školstva Petra Plavčana, bude rovnako pristupovať aj k ostatným. Je totiž ešte jeden minister, ktorý rovnako, ak nie viac, spĺňa podmienky na odvolanie. Navrhujeme, aby Národná rada vyslovila nedôveru ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Jánovi Richterovi, ktorý permanentné a systematicky poškodzoval najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva. Bude v tom pokračovať, kým nebude odvolaný," uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

Za SaS uviedla Blahová aj to, že od SNS očakáva, že sa postaví na stranu opozície a pridá svoje hlasy v prípade jeho odvolávania. "Žiadne bilaterálne rokovania sme nevyvolávali. Richter principiálne nemá sedieť na svojej pozícii," uviedla. Predseda strany Sme rodina Boris Kollár sa na vec pozrel z druhej strany. Podľa neho trvá problém s nekompetentným ministrom už rok, no SNS sa ozýva až teraz. "SNS to začalo vadiť až teraz. Prečo im to rok nevadilo? Jednoducho z toho mali výhody, tak preto," uviedol Kollár. 

"Ak ešte teraz niekto nevidí dôvod, na jeho odchod, tak je cynik. Mi nehovoríme o diaľniciach, hovoríme o deťoch. Ak by mal Richter iba štipku charakteru, odstúpil by sám," tvrdí Anna Verešová z hnutia OĽaNO. 

Premiér a jeho strana však svojho ministra naďalej podporujú. "Ján Richter má plnú podporu predsedu strany, vedenia a ostatných štruktúr politickej strany SMER – SD, dosahuje historické výsledky pri riadení ministerstva práce," uvádza sa vo vyjadrení Smeru-SD. 

Minister nezvládol riešenie Čistého dňa

Podľa poslancov SaS minister nezvládol riešenie závažnej kauzy, ktorá sa týkala resocializačného centra Čistý deň, keďže zariadeniu nezobral licenciu hneď po prevalení kauzy. Odvolanie Jána Richtera však už žiadajú aj poslanci SNS, ktorí nedávno prišli vo vláde o ministra Plavčana.

Podľa opozície dala akreditačná komisia odporúčaním Richterovi neprekonateľný argument, že v zariadení sú deti vystavené vážnemu riziku ohrozenia života. Podľa SaS zareagoval minister neskoro. "Odvolať ministra Richera sme sa už raz pokúsili, vtedy ani jeho partneri nemuseli mať všetky potrebné informácie. Teraz už nemôžu mať pochybnosti a verím, že sa medzi vládnymi poslancami nájdu aj slušní ľudia, ktorí si povedia, že siahať na bezpečie detí sa nesmie," uviedla poslankyňa za SaS Natália Blahová.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy