Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Robert Fico sa nahlas dištancoval od krajín V4
Zdielať na

Robert Fico sa nahlas dištancoval od krajín V4

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Svoj postoj ku krajinám V4 vyslovil najmä proti Maďarsku a Poľsku, ktoré majú problém s Bruselom a politikou Európskej únie. Náš premiér sa vyjadril jasne, že miesto Slovenska je pri Nemecku či Francúzsku v srdci Európy.

V4 má úspešnú 20-ročnú históriu a nadštandardné vzťahy na obchodnej a diplomatickej úrovni. Krajiny spájajú často svoje sily aj voči Bruselu. No medzi krajinami Vyšehradskej štvorky a Bruselom to už nejaký čas škrípe. Týka sa to najmä Maďarska a Poľska. Proti obom krajinám vedie Európska komisia aj právne konania.

Maďarský prezident Viktor Orbán ,ktorý voči Bruselu ostro vystupuje, za Poľskom stojí. "Nikdy nebude úspešná inkvízicia voči Poľsku, pretože Maďarsko využije na únijnej pôde všetky dostupné prostriedky na to, aby bolo solidárne s Poliakmi." O rovnakom postoji ale hovoriť nemôže Slovensko. "Na jednej strane mi veľmi záleží na V4, ale životný priestor slovenska je EÚ. Myslím si, že touto vetou som povedal všetko a úplne jasne," vyjadril sa premiér Robert Fico. 

Úplne jasnú vetu si všimli hneď aj maďarské médiá, ktoré to komentovali slovami, že vycúval najdôležitejší Orbánov spojenec, alebo že sa Fico k V4 otočil chrbtom. Slovensko je z celej štyrky najbližšie k integrovanej únii aj vďaka euru. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy