Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mečiara môžu za udelenie amnestií trestne stíhať
Zdielať na

Mečiara môžu za udelenie amnestií trestne stíhať

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vladimírovi Mečiarovi hrozí za udelenie nezákonných amnestií trestné stíhanie. Ústavný súd vo svojom vyše 150 stránkovom náleze skonštatoval, že porušil svoje právomoci, čo je trestný čin.

Generálna prokuratúra podala krajskej prokuratúre pokyn na to, aby preskúmali, či v kauze Mečiarových amnestií došlo k porušeniu právomocí verejného činiteľa. Mečiar mal popri tom porušiť aj zákaz svojvôle.

V prípade, že krajská prokuratúra rozhodne o tom, že Vladimír Mečiar v prípade udelených amnestií porušil právomoci verejného činiteľa, môže byť trestne stíhaný. Je však otázne, či by po devätnástich rokoch nebol tento trestný čin premlčaný. "Zrušenie amnestií je niečo, čo náš trestný poriadok ešte nepozná a možno by sa mohli hľadať určité riešenia," uvádza Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo. 

Amnestiu, ktorú Vladimír Mečiar udelil na skutky zavlečenia prezidentovho syna, ale aj zmareného referenda, udelil v podstate aj sám sebe. Aj toto je jedno z konštatovaní Ústavného súdu.

"Hlavný odkaz je, že zneužitie právomocí verejného činiteľa by nemalo byť chránené právom a právnym poriadkom. To znamená, do budúcnosti ktorýkoľvek ústavný činiteľ nemôže zneužívať právo," hovorí riaditeľ Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied Jozef Vozár.

Ústavný súd zverejnil plné znenie nálezu v kauze Mečiarových amnestií a udelenia milosti. Ústavný súd nálezom potvrdil, že Uznesenie Národnej rady z 5. apríla o zrušení Mečiarových amnestií je v súlade s Ústavou.

Nález v kauze zrušenia Mečiarových amnestií má 156 strán.

Celé jeho znenie nájdete na TU. 

Ústavní sudcovia Milan Ľalík a Peter Brňák v odlišnom stanovisku k výroku nálezu Ústavného súdu okrem iného uvádzajú, že prostredníctvom tohto rozhodnutia sa otvorila Pandorina skrinka spätného pôsobenia práva, narušenia princípu deľby moci a ešte väčšej frustrácie nespokojnej verejnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy